Drick kranvatten – vinn en elcykel

31 AUG 2015
Skrivet av :

vatten

Kvaliteten på kranvattnet i Norrbotten och Västerbotten håller världsklass. Ändå dricker vi kubikmetervis ur köpta flaskor. Under hållbarhetsveckan, 14-20 september, utmanas medborgarna i Sveriges två nordligaste län av mässföretaget Nolia att dricka kranvatten. Deltagare kan vinna en elcykel eller kolsyremaskiner.

– Vi vill peka på hur onödigt det är att släpa hem vatten på flaska när det vatten som kommer ur våra kranar ofta är av bättre kvalitet och tusen gånger mer miljövänligt, säger Kristin Olsson,
projektkoordinator på Nolia för hållbarhetsveckan i Västerbotten.

Därför utmanas medborgarna i Norr- och Västerbotten att under hållbarhetsveckan SEE, 14-20 september, dra ner på sina inköp av buteljerat vatten. Deltagare i utmaningen kan gå in på www.nolia.se/see/utmaning för att rapportera in vad de har gjort för att minska köp av buteljerat vatten och sina resultat.

I Sverige konsumeras 680 miljoner liter läsk och vatten på burk eller flaska per år, enligt Sveriges Bryggerier. Det bidrar till 117 000 ton koldioxidutsläpp årligen.

– Det är viktigt att få fler att förstå dricksvattnets betydelse, både ur miljö- och hälsosynpunkt. Dessutom är rent och gott dricksvatten en förmån som vi nästan tar för givet, men vatten är en så kallad ekosystemtjänst som skulle kosta samhället stora summor om det inte var drickbart, säger Eva Mikaelsson, enhetschef på miljöanalysenheten vid Länsstyrelsen i Västerbotten.

Källa: Nolia

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.