Vägen tillbaka till livet blev en egen bok

02 JUL 2015
Skrivet av :


När det var som mörkast och svårast under en tid av cellgiftsbehandling mot cancer för Ann-Louise Öhgren från Älvsbyn, så blev det en bra terapi hemma och ett sätt att skingra alla tankarna
genom att skriva en egen bok. 20150702_bok_006Nu är äntligen ”Hojna, Hajna, Hejna Parlöör, eller Pitemål för svenskar” klar och på Knalledan börjar försäljningen av boken på Älvsby Bokhandel.

Det hela började med att Ann-Louise Öhgren fick veta att hon hadde en svårbotlig cancer och blev nästa omgående opererad och med en framtida diagnos som inte lovande något gott.

Det var då det hela med boken började som terapi, ett sätt att skingra tankarna under en tuff tid av cellgiftsbehandling, ett sätt att dämpa rädslan och sorgen över att inget veta om sin morgondag.

När smärtan var som störst och kraftlösheten satte in, var korta stunder vid datorn det enda hon i princip orkade med.

20150702_bok_005

Ann-Louise Öhgren satt hemma svårt sjuk, men att skriva bok var terpi.

Det här var, förutom närheten till familjen, det som höll henne uppe under denna mörka, svåra tid.

20150702_bok_bildHon ville veta mer om sitt ursprung, rötter och ville så gärna lämna något efter sig till sina barn och barnbarn.

Släktboken blev snabbt klar, och är en naturlig följd på allt det som fanns att prata om, skratta åt och jämföra hur pitemålet skulle uttalas.

Ann-Louise är född Edeforsare, uppvuxen med att höra pitemålet talas av sin stora Sjölundska släkt i Piteå – Björkliden, som barn flyttade hennes familj till Älvsbyn.

Ni hör själva vilken blandning det här blev, hon gillar verkligen pitebondskan, tycker att det är fantastiskt att höra den talas och önskar så besatt själv att ha denna förmåga.

Pitemålet blev en kul grej och förvandlades snabbt till text och bild i mitt i huvud, jag skapade tavlor att ta till stugan och en liten bok till familjen.

20150702_bok_002

Så är den då äntligen klar, 4000 exemplar har kommit från tryckeriet

Eva Adela Johansson från Pitemålsakademin har bistått med sina kunskaper och påhejat produktionen.

Så är den då äntligen klar, 4000 exemplar har kommit från tryckeriet och finnas hemma hos Ann-Louise till försäljning. Från och med fredagens Knalledag så finns den på Älvsby bokhandel, till rabatterat pris.

I övrigt är stora delar av bokens upplaga redan bokad och väl lämpad för att ge bort som pressent till de som på något sätt vill uppmuntra pitebondskan/pitemålemålet.

Läs mer på Facebooksidan: Woolezvous

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.