Svenskarnas drömhus byggt på 200 miljoner klick och 86 000 bostadsobjekt

07 JUL 2015
Skrivet av :
HemnetHemmet.  Illustration Tham & Videgård

HemnetHemmet.

Så här ser svenskarnas drömvilla ut. Huset är resultatet av en analys baserad på 200 miljoner klick bland 86 000 bostadsobjekt på Internetsajten Hemnet.
– Vi ville förena statistiken från Hemnet med två ikoniska svenska hustyper med tydliga värden; funkislådans rationalitet och den faluröda stugans materialkänsla och hantverk, säger Bolle Tham på arkitektkontoret Tham & Videgård som skapat det så kallade HemnetHemmet.

Resultatet är ett 120 kvadratmeter stort hus, på 1,5 våningar med fyra rum och ett stort kök till ett pris på 2,8 miljoner kronor. Utifrån ser HemnetHemmet ut som en korsning mellan en faluröd stuga och en funkislåda – två hett efterfrågade hustyper på sajten.

Terass

Terass. Illustration Tham & Videgård

Drömhuset bygger på de bostäder som klickades mest från januari till oktober 2014. Därefter har bilderna på hemmen studerats på djupet. Baserat på objekten togs genomsnittsvärde för pris, kvadratmeter, antal rum och våningsplan fram. I nästa steg tolkade Tham & Videgård alla data för att sedan lägga till perspektiv kring historia, hantverk och nationell byggnadstradition.

Kök.  Illustration Tham & Videgård

Kök. Illustration Tham & Videgård

Resultatet av bildanalysen visade att svenskarnas favoritfärg på väggarna är vit, att trägolv är populäraste golvtypen och att sten är materialet som gäller för bänkskivan i köket. När det kommer till köket ska planlösningen tillåta social samvaro. Vardagsrummet bör bestå av en grå soffa, gärna intill en eldstad.

Vardagsrum.  Illustration Tham & Videgård

Vardagsrum. Illustration Tham & Videgård

Det faluröda HemnetHemmet är en kub med en bågformad träpanel som för tankarna till traditionell snickarglädje. Övervåningens indragna terrass är flexibel på så sätt att det finns möjlighet att bygga om den till ett extra rum, till exempel om familjen växer.
– Tillsammans med de drygt 2 miljoner människor som varje vecka besöker Hemnet har vi förvandlat ettor och nollor till murbruk. Hemnet Hemmet är det hus som flest vill ha mest, ett realistiskt drömhem som visar hur svenskarna vill bo just nu, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Sovrum.  Illustration Tham & Videgård

Sovrum. Illustration Tham & Videgård

Bolle Tham förklarar:
– När vi skapat HemnetHemmet har vi genom statistiken utgått från de som ska använda det byggda, en slags folkhemstanke som samtidigt banar väg för framåtblickande arkitektur. Resultatet är ett samtida boende med en form som följer användarnas behov. Det är en ny typ av hem, tillgängligt för de flesta som planerar att köpa ett hus.

HemnetHemmet blir inte bara en skrivbordsprodukt.
– Tanken med Sveriges mest eftersökta hus stannar inte på ritbordet, utan ambitionen är att huset ska byggas i verkligheten. Utformningen av huset och de befintliga ritningarna är framtagna med utgångspunkt i att det ska kunna förvandlas till ett riktigt hus. Just nu pågår diskussioner med byggföretag som visat intresse för hur huset ska kunna förverkligas.

Staffan Tell ser fram mot förverkligandet.
– Det känns otroligt spännande att den som vill flytta in i HemnetHemmet kan ha möjlighet att göra det. Man skulle kunna kalla HemnetHemmet för det nya folkhemmet med tanke på att det är byggt tillsammans med en stor del av Sveriges befolkning.

Så vill svenskarna helst bo:

Yta: 120 kvm
Antal våningar: 1,6
Antal rum och kök: 3,8
Antal badrum: 1,6
Antal duschar: 1,06
Antal badkar: 0,7
Antal balkonger & terrasser: 0,95
Antal eldstäder: 0,54
Pris: 2 774 021 kr
Väggfärg: Vit
Färg på soffa: Grå
Golv: Parkettgolv i trä
Planlösning kök: Öppen
Skåpluckor i kök: Vita
Bänkskiva i kök: Sten
Ytskikt badrum: Kakel, både golv och väggar

Källa: Hemnet

A-K Annons breddare 2 webb

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.