Kinesisk familj köpte 45 Älvsbyhus

15 JUL 2015
Skrivet av :

260px-Alvsbyn_Alvsbyhus

Hallå där…

…Henric Löfvenborg som sålde 45 Älvsbyhus på ett bräde till en kinesisk familj!

Hur började denna fantastiska affär?

– Med ett mail för fyra år sedan. Jag såg att avsändaren kom från Kina så jag markerade det först som skräppost. Sedan kollade min kollega, Henrik Sandberg, som tur var samma mail och tyckte jag borde läsa det.

Och vad stod det?

– Att en familj från Kina lyckats komma över en fastighet i samhället Tvååker utanför Varberg. Där ville de bygga hyresrätter och bostäder åt sig själva. Men de hade ingen kunskap om svensk byråkrati med detaljplaner och andra regelverk. Så jag fick hjälpa till med kontakterna på Varbergs kommun.

Hur gick det?

– Bra. Men det tog lite tid. Detaljplanen blev klar först i januari detta år. Men nu ska 21 parhus och tre fristående villor upp på fastigheten. Vi börjar med de tre fristående husen under augusti och september. I november börjar parhusen levereras i en takt av ungefär två stycken varannan vecka.

Vad är affären värd?

– Kineserna investerar 84 miljoner svenska kronor. Allt har betalats kontant. Bara penningtransaktionerna var en grej i sig. Det är inte bara att föra över sådana belopp hur som helst. Kontrollen är omfattande för att undvika misstankar om penningtvätt, droghandel eller terrorism.

Du måste ha lärt dig en hel del under resans gång?

– Skojar du! Det har varit en helt otrolig upplevelse. Inte nog med alla byråkratiska hinder. Det har även förekommit kulturkrockar. Hierarkin är stark i Kina. Jag har förhandlat med sonen i familjen som i sin tur fått order av sin far. Nu har sonen ett svenskt bolag som ska förvalta fastigheterna med en svensk chef, Patricia, som numera sköter kontakterna.

Varför köper kineser fastigheter i Sverige?

– Att som kines kunna äga mark är stort. Det är nästan omöjligt i ett dagens Kina. Därför investerar många förmögna kineser i Europa.
A-K Annons breddare 2 webb

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.