Böndernas riskerar dubbel förlust

18 JUL 2015
Skrivet av :
Magnus Sandin (t.h) hoppas på en varm höst. I förgrunden syns förre landshövdingen P-O Eriksson. (Arkivbild).

Magnus Sandin (t.h) hoppas på en varm höst. I förgrunden syns förre landshövdingen P-O Eriksson. (Arkivbild).

Sen eller till och med utebliven sådd. Magra skördar. Den regniga och svala sommaren ställer till det för länets bönder. Men Magnus Sandin på Isaksgården utanför Älvsbyn hoppas på en bättre höst. Det kan rädda vallskörden som är den viktigaste.
– Det har kanske varit lite för kallt och regnigt men den har vuxit på riktigt bra, så hoppet är inte ute än, säger mjölkbonden Magnus Sandin till Sveriges Radio Norrbotten.
Ett av de stora problemen var att vårens sådd försenades rejält. Normalt sår bönderna i Älvsbyn i slutet av maj. Men denna säsong sådde många hela juni månad ut.
– Det är stora arealer som inte kommer gå att tröska, säger Sandin.
Vädret slår hårt mot redan tufft ansatta mjölkbönder.
– Vi lägger ut för utsäde, gödsel och stora maskinkostnader. Kan man då inte skörda någon gröda utan måste köpa den så blir det som en dubbel förlust, säger Magnus Sandin.
Den svala och nederbördsrika sommaren leder även till ett näringsfattigare vallfoder.
Ett  normalår sår bönderna tre gånger. I år ser det bra ut att bli två, men en bra och varm höst kan rädda situationen något.

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.