Badvett och vattensäkerhet

07 JUL 2015
Skrivet av :

För sjätte året i rad arrangerar Gunnel Nilsson snart 90 år från Lottakåren i Älvsbyn, en miniutställning med fokus på badvett och vattensäkerhet tillsammans med biblioteket.

20150707_badvett_641

Gunnel Nilsson vill förmedla hur viktigt det är att man följer de regler som finns, speciellt då man är ute på vattnet. Inne på biblioteket finns nu en miniutställning med fokus på badvett och vattensäkerhet.

Frågan har i dagarna blivit en riksangelägenhet i media, efter att väldigt många drunknat under den senaste veckan.


Varför är vattenkunskap så viktigt?

I Sverige har vi aldrig särskilt långt till vattnet. För att kunna njuta av närheten behöver vi kunskap om hur vatten beter sig och vad vi ska tänka på när vi är i närheten av pool, vattendrag, sjöar och hav.

Vattenkunskap: Mycket mer än att bara lära dig att simma.

Vi på Svenska Livräddningssällskapet gör allt för att varenda kotte ska behärska allt som har med vatten att göra. Förutom det uppenbara att lära dig och dina barn att simma så vill vi att du ska klara av alla andra situationer som kan uppstå i och kring vatten. Till exempel hur du läser undervattenströmmarna på en badstrand i Thailand, hur du enklast drar upp någon som ramlat ur båten utanför Fjällbacka eller hjälper någon som gått igenom isen på Edsviken.

Som du säkert redan förstått handlar vattenkunskap om mer än att bara kunna simma, det är en garanti för att du ska känna dig trygg och säker i och kring vatten. Det är en garanti för att du ska kunna släppa dina barn ur sikte på stranden. Vattenkunskap är helt enkelt en garanti för att behärska och bemästra vatten.

Sverige är omgivet av vatten

Sverige är ett riktigt vattenland. Vi kan njuta av 96 000 sjöar och 2 500km strandremsa. Förutom våra sjöar och vattendrag är det alltfler som skaffar pool till sina trädgårdar för att kunna svalka sig i sommarvärmen. För många är det en känsla av frihet att cykla ner till badplatsen, ta ett dopp från bryggan på sommaren, på vintern längtar många efter att snöra på sig skridskorna för en långfärd eller gå ut på isen och grilla korv. Vi på Svenska Livräddningssällskapet tycker att alla människor har rätt till denna frihet och den glädje som förknippas med friluftslivet i närheten av vatten och isar.

Vi vill sprida vår kunskap

Vi, som en vattenkunskapsorganisation, har som mål att sprida vår vattenkunskap för att alla ska ha möjlighet att känna friheten i närheten av vatten. Oavsett om du vill gå simskola, utbilda dig till livräddare eller ta reda på hur din kommun arbetar för din säkerhet i närheten av vatten, så är det oss du ska vända dig till. Vi har kunskapen så att du och dina nära och kära ska kunna känna er trygga och fria, och framförallt undvika olyckor i närheten av vatten. Vår vision, noll drunkningar, vill vi nå genom att sprida vattenkunskap – och därför är den livsviktig.

Svenska Livräddningssällskapet 

AK Annons 2 webb

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.