35 björnar får fällas

09 JUL 2015
Skrivet av :
Björnjakt. Niklas Pettersson, Sikfors, är en erfaren björnjägare som fällt många nallar.

Björnjakt. Niklas Pettersson, Sikfors, är en erfaren björnjägare som fällt många nallar.

35 björnar får fällas i Norrbotten under årets licensjakt. Det är en kraftig sänkning, nästa en halvering, från förra årets kvot på 67 björnar.

Anledningen till den minskade kvoten är att antalet björnar fortsätter att minska i snabb takt, snabbare än i övriga delar av landet.

– Trots att vi reducerade kvoten redan förra året fortsätter björnstammen att minska och vi har nu beslutat att sänka kvoten ytterligare. Fokus på jakten är att fortsätta minska problematiken för rennäringen och vi har därför infört en ny zonindelning från och med i år, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Simon Norén tillsammans med jaktlaget i Muskus/Renbäck. Förra hösten fällde Simon en björn i området.

Simon Norén tillsammans med jaktlaget i Muskus/Renbäck. Förra hösten fällde Simon en björn i området.

Tre zoner från 2015

Länet kommer från och med i år att delas in i tre zoner: Jokkmokk, övriga inlandet och kustkommunerna. Syftet är att koncentrera jakten till de områden där björnproblematiken är störst för rennäringen. I Jokkmokk får 15 björnar skjutas, i övriga inlandet 17 och i kustkommunerna 3 björnar.

– Den starka nedgången i björnstammen som statistiken visar måste vi ta hänsyn till. Det är inte lämpligt med en fortsatt minskning i den snabba takt som ägt rum de senaste åren. Med årets avskjutning bör stammen hamna på en stabil nivå, säger Ulf Bergelin, chef för naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen.

Oförändrade jakttider

Jakttiderna är samma som tidigare, det vill säga från den 21 augusti till och med den 15 oktober nedanför odlingsgränsen och den 30 september ovanför odlingsgränsen, så länge kvoterna inte fylls.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.