30-tal Älvsbybor på Svenska Dansbandsveckan

23 JUL 2015
Skrivet av :

En av Sveriges större dansanta händelser har just genomförts i Malung under förra veckan, Svenska Dansbandsveckan 2015 besöktes av 48 727 betalande, varav ett drygt 30-tal Älvsbybor.

 

Malung är den lilla kommunen i Dalarna med 5,126 invånare längs E45 där den korsar Västerdalälven. Under vecka 29 (12-18/7) invaderas lilla Malung av dansanta som vill dansa under en hel vecka.

Vi var på plats vid årets 30 års Jubileum som bjöd på 48 727 betalande under veckan, där det dansades non-stop på 6 dansbanor med två dansband per bana i sju dagar.

Till Malung kommer ca 3 400 husvagnar & husbilar på minst 12 officiella campingplatser och utgör ca 35 % av besökarna, övriga 20% av besökarna bor i stuga/lägenhet/rum som hyrs ut av de boende i Malung och mindre än 5 % bor på hotell och vandrarhem.

D.v.s att antalet gäster är nästan lika många som tätortens innevånare. Där 80% av besökarna är från Sverige, 15% från Norge och resterande från Danmark, Finland, Tyskland, Kanada, USA, Ryssland och t o m Sri Lanka.

Att det är stort råder ingen tvekan om.

Även dansbandens egen gala ”Guldklaven” inledde detta 30 år av Svenska Dansbandsveckan med följane vinnare:

Årets album Idag – Streaplers
Årets dansband Sannex
Årets låt Guld och gröna skogar – Anders Wrethov, Elin Wrethov, Johan Bejerholm & Johan Deltinger
Årets musiker Jimmy Lindberg – Casanovas
Årets sångare Peter Larsson – Larz-Kristerz
Årets sångerska Maria Persson – Blender
Juryns specialpris Hasse Carlsson & Dennis Janebrink
SKAP-stipendiet Bert Månson
Sveriges Radio-priset Voize

Dagtid är Scenen i Grönlandsparken (Malungs Stadspark) under Svenska Dansbandsveckans pulserande hjärta. Här serveras förstklassig underhållning av dina favoritartister fem timmar om dagen helt gratis. Allt under ledning av estradörerna Tur-Åke Lindkvist och Mats Ingels och året till ära direktsänt i Sveriges Radio P4.

På Scenen i Grönlandsparken trängs storheter som Sten & Stanley, Sannex, Larz-Kristerz och många fler med häpnadsväckande uppvisningar, Drifters galna upptåg och den dansanta modevisningen.

Sedan bär det av till dansen i Orrskogens Folkets Par mellan 20 och 02.

30 år av Svenska Dansbandsveckan bjöd även på två konserter med Tomas Dileva, Lotta Engberg och Sven Ingvars 50:års turne, där Sven-Erik Magnusson glatt utbrast – Det tog 30 år innan ni fick oss att spela här!

För övrigt så träffas man dansar här, njuter och umgås med likasinnade medans ortens befolkning tar semester, eller jobbar som funktionärer under veckan. Det kan nästan ses som en storstad, med trafikstockning, köer till banker, affärer och matställen. Men underhållande är det och lungt, för Malungspolisen gör färre ingripande under denna vecka än under en vanlig sommarhelg.

Vi kommer att här på Älvsbyn Just Nu att visa upp lite av det som hände under den 30 åriga Svenska Dansbandsveckan både här i Bild och Text, men även senare i en Radio Pod i samarbete med Radio Boden.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.