Motorpräglat nationaldagsfirande i Sikfors

07 JUN 2015
Skrivet av :

Sikfors motor 12

I Sikfors firades svenska nationaldagen med motorsport och flaggor. Tolv ekipage fanns att beskåda på den utställning som Curt Jonsson arrangerade vid Sikforsgården.
– Vi som sysslar med bilsport måste bli bättre på att synas även utanför tävlingsbanorna, tycker Curt.

Curt Jonsson.

Curt Jonsson.

Med sin utställning om motorsport hoppas Curt Jonsson att kunna skapa en växande tradition.
– Det behövs nya forum för att visa upp sporten och skapa intresse.
På utställningen fanns en veteranbil, en motorcykel, en gatubil och nio rallybilar. Dessutom visades radiostyrda flygfarkoster och den som ville hade möjlighet att åka lådbil.

Anders Jonsson hade koll på tiderna i lådbilstävlingen.

Anders Jonsson hade koll på tiderna i lådbilstävlingen.

Utställningen om Motorsport blev trevlig i all sin enkelhet. Många passade på att ta en liten promenad bland vrålåken. Men tyvärr skrämde nog det envisa regnandet bort en hel del besök.

Sikfors motor 6

Curt Jonssons initiativ är dock lovvärt.
– Någon gång är alltid den första, säger Curt och berättar att bilsporten tidigare präglades av ett väldigt hysch-hysch.
– Ett tag ansågs det nästan fult att tävla i motorsport. Många var med under pseudonym. Ett par av de mest kända var föraren Inge Vidare med kartläsaren Åke Vilse. Det fanns även sådana som både hade påhittade namn och tävlade för avlägsna klubbar.

Sikfors motor 8

I Sikfors fanns dcok bara stolta utövare…
…till sist: På Svenska Nationaldagen firas även Motorhistoriska dagen.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.