Lokalproducerad mjölk på skolor och äldreboenden

02 JUN 2015
Skrivet av :

mjolk

Barn och äldre inom de offentliga förvaltningarna i Älvsbyn serveras lokalproducerad mjölk. Tillsammans med Luleå, Piteå, Arvidsjaur och Arjeplog har kommunen tecknat avtal med Norrmejerier.

– Det är jättekul att offentlig sektor kan servera Norrmejeriers produkter på förskolor och inom äldreomsorgen även fortsättningsvis. När det handlar om offentliga kunder är det stora volymer och får extra stor betydelse för våra mjölkbönder, säger Lina Jonsson, anbudsansvarig vid Norrmejerier.

 

Delad upphandling


Genom att lyfta ut en enskild varukorg ur den stora upphandlingen för livsmedel, och upphandla den delen separat, har möjligheterna för lokala alternativ att lägga ett konkurrenskraftigt anbud ökat.
– På samma sätt skulle offentliga aktörer kunna arbeta med andra varukorgar där det finns lokala leverantörer som man gärna vill få in anbud från, exempelvis kött eller grönsaker, tipsar Lina Jonsson.

Anders Westman är upphandlare på Umeå kommun.
– Vi valde att bryta ut mejeriprodukterna för att öka möjligheterna för att få lokalproducerade mejeriprodukter och är jättenöjda med det nya mejeriavtalet. Nu väntar den stora livsmedelsupphandlingen och där tror vi att flera av de större grossisterna kommer att lägga anbud.

Nyligen avslutade upphandlingar för Norrmejerier har gjorts med:

Luleå, Piteå – inklusive Arvidsjaur, Arjeplog och Älvsbyn.

Lycksele inklusive Storuman, Åsele, Dorotea, Sorsele, Vilhelmina och Västerbottens läns landsting, samt Vännäs och Umeå kommun med kranskommuner som alla kommer att få en stor del av sitt behov av mejeriprodukter från det lokala mejeriet även i fortsättningen.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.