Elbilens framtid och ungt företagande

03 JUN 2015
Skrivet av :

Fredagens företagarfrukost i Älvsbyn startades upp med att Helena Öhlund tyckte det var roligt att vara tillbaka efter tid med mycket resande.

_002

 

 

I sin inledning sa hon att det händer så mycket i näringslivet i norr.
– Vi från kommunen besöker Boliden för att träffa deras chef för affärsområdet Gruvor, Jan Moström, för att få den senaste lägesrapporten om Laver och sen läser vi dagarna efteråt att han helt plötsligt blivit utsedd till LKAB:s nya vd, säger Helena Öhlund.
Nu påverkar det säkert ingenting om Laver då det finns många andra kompetenta ansvariga inom
Boliden.
Tillsammans i en delegation med landshövdingen i Norrbotten, Sven-Erik Österberg, har Helena Öhlund också besökt Bolidens underjordsgruva i Tara, nordväst om Dublin på Irland, där det årligen bryts och anrikas cirka 2,6 miljoner ton malm för produktion av zink- och blykoncentrat.
Även ett besök hos Microsoft på Irland hann de med.
_006

Elbilens framtid
Robert Granström, konsult inom biltestindustrin, lever som han lär och fick chansen att berätta om elbilsutvecklingen i Sverige. Med villkor som ständigt förändras är det nu även inne med att själv producera elen för laddningen.
Studier hur man nyttjar elbilar bedrivs just nu, detta för att se var de passar in bäst. Har man tvåbilshushåll och pendlar så har nog en elbil sin plats i hushållet.

_003

Oilpeaken
Tillgången till olja i världen tryter, just nu är det nära att Nordsjö-oljan och gasen är slut, varpå andra tillverkningsmetoder av olja jobbas fram av oljeindustrin. Men 2020-2030, vad händer då?!
Här har norrmännen startat ett stort arbete för att göra el-bilen till ett attraktivt alternativ där norska staten subventionerar elbilsköp.

_012

Ungt företagande
Valeria Sharapova och Augustine Iranyongeye fick sedan chansen att berätta om sitt unga företagande.
Där de vunnit pris för Årets Hantverk vid UF-mässan i Gällivare och även fått representera Norrbotten vid UF SM i Stockholm den 11-12 maj.
Detta med produkter som de egenhändigt tillverkat och döpt till Shower Care. Det är namnet på väldoftande, ekologiska tvålar och badbomber.

_016100 år med Piteå-tidningen
Ett jubileum som bland annat innehåller en tågresa mellan Piteå och Älvsbyn i början september med ånglok presenterades av dess marknadsavdelning och företagare bjöds in till medverkan.

Näringslivsgalan 17 oktober
Elisabet Nordström från Företagarna tog chansen att berätta att nu är det tid att nominera företagare
till Årets Pärla, för insatser under det senaste året. Detta skall ske före den 19 juni till nominera@naringslivsgala.se

_017

Anette Kostenius
Som bott på många platser runtom i världen har nu satt ner sina bopålar i Lill-Korsträsk och känner sig så väl mottagen. Där jobbar hon med skrivartjänster i uppdragsform och visade upp ett av sina alster hon jobbat med, för Företagarna i Luleå och deras 150-års jubileum, Med företagarna i tiden… 1847-1997 (en text och faktainsamling).

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.