Tunnbrödsakademin är invigd

29 MAJ 2015
Skrivet av :
Tunnbrod

Tunnbrödsakademin invigdes stilfullt med en rejäl tugga. Det smakade säkert bra, liksom starten för akademin. Längst till höger i bild syns grundaren och initiativtagaren Kjell Jonsson.

Världens första Tunnbrödsakademi invigdes i Mjällom på fredagen.
– Norrland är inte bara natur, det är också kultur. Vi ska se till att bevara kulturarvet med det norrländska brödet, säger Kjell Jonsson som är Tunnbrödsakademins grundare och hedersledamot.

 

Initiativet till akademin kommer från Kjell Jonsson, med ett förflutet som VD för Polarbröd. Det är också Polarbröds moderbolag Polinova som inledningsvis finansierar akademin, men tanken är att Tunnbrödsakademin ska bli självfinansierad på sikt.

Tunnbrödsakademins syfte är; ”att värna den svenska tunnbrödstraditionen samt vara landets främsta forum för att samla, sprida och utveckla kunskap om tunnbrödet, och hur det avnjuts på bästa sätt”.

Tunnbrödsakademin ska stimulera den nyfikenhet som finns för det genuina och delikata hantverk som tunnbrödsbakning är. Och det finns hur mycket som helst att göra, det bubblar verkligen av idéer, till exempel att starta en kunskapsbank på Tunnbrödsakademins kommande hemsida om historik, recept, mat- och dryckkombinationer. Vi vill se hur tunnbrödet, och njutandet av det, kan utvecklas och förnyas. Ett mål är att tunnbröd ska serveras på Nobelmiddagen varje år! säger Marcus Bodin, Tunnbrödsakademins sekreterare.

I samband med Tunnbrödsakademins första sammanträde invigdes även en ny utställning om tunnbrödsbakning i Kulturfabriken i Mjällom på Höga kusten.

 

Tunnbrödsakademins ledamöter:

1. Grundare och hedersledamot, Kjell Jonsson

Kjell Jonsson bor i Älvsbyn i Norrbotten och är fd VD för Polarbröd. Han är idégivare och initiativtagare till bildandet av Tunnbrödsakademin. Kjell har livstidsmandat som hedersledamot.

2. Hantverkstunnbrödsbagare, Ulf Wallinder

Ulf lärde sig baka tunnbröd av sin mamma hemma i bagarstugan som liten. Efter flera år på större tunnbrödsbagerier driver han numera eget tunnbrödsbageri på ett hantverksmässigt sätt i Docksta i Västernorrland.

3. Entreprenör, Susanne Säbb Danielsson

Susanne driver tillsammans med en kompanjon Rättviks Tunnbrödsbageri och handelsbod i Dalarna. De försöker löpande utveckla tunnbrödet med nya smaksättningar. Bageriet är ett turistmål där besökarna kan följa bakprocessen.

4. Representant för tunnbrödsbranschen, Torbjörn Ullsten

Torbjörn är VD för Mjälloms tunnbröd i Ullånger i Västernorrland och driver tunnbrödsbageri i tredje generationen. Bageriet är landets äldsta tunnbrödsbageri.

5. Gastronomisk personlighet, Ella Nilsson

Ella Nilsson har under decennier verkat i gastronomiska sammanhang. Hon har blandat annat varit TV-kock, givit ut flera böcker om mat och kulturhistoria samt är matambassadör för Västerbotten.

6. Tunnbrödsentusiast, Anki Berg

Anki Berg, informatör på Västerbottens museum i Umeå, har stor passion för kulturhistoria i allmänhet och tunnbröd i synnerhet. Tillsammans med en vän kartlägger hon just nu Västerbottens tunnbrödskultur och utkommer med en bok hösten 2015.

Källa: Polarbröd

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.