Tre män anhållna för villainbrott

23 MAJ 2015
Skrivet av :

polis_i_trafiken_hogupplost-460x180

Senaste villainbrotten i Älvsbyn och övriga Norrland kanske är på väg att klaras upp. Tre män, mellan 20 och 30 år från Litauen, har anhållits i Sundsvall misstänkta för flera grova stölder efter den omfattande inbrottsvågen i norra Sverige.
I veckan anmäldes flera villainbrott på kort tid i Norrbotten, bland annat i Älvsbyn, Arvidsjaur, Jokkmokk och Harads. Stöldvågen fortsatte sedan söderut mot Västerbotten och Västernorrland. Men allt startade i Jämtland.

Bild efter ett inbrott i Vistträsk i torsdags.

Bild efter ett inbrott i Vistträsk i torsdags.

Under fredagen genomfördes en omfattande sökinsats där polisen bland annat använde polishelikopter. Vid 22-tiden på fredagskvällen kom ett genombrott i spaningsarbetet efter ett inbrott i Sollefteå där husägarna bara varit borta ett par timmar. En silverfärgad personbil kunde sättas i samband med inbrottet och samma kväll greps tre män i Bispgården. De anhölls senare av jouråklagare i Sundsvall.
– Vi kan följa en serie med villainbrott, som stämmer överens med det tillvägagångssätt som vi väl känner till hur den organiserade brottsligheten i bland annat Litauen arbetar. Därför är det naturligt att vi misstänker att de här tre männen har koppling till seriebrottsligheten, säger Ola Strömberg, insatsledare för polisens projekt Auriga/Frost som arbetar med att bekämpa villainbrotten i norra Sverige, till tidningen Norran.
Utredningen handlar om minst 20 villainbrott från Jämtland upp till Jokkmokk. Men omfattningen kan växa.
– Vi kan inte utesluta, i takt med att de som varit bortresta kanske upptäcker nya inbrott, att utredningen kan växa ytterligare, säger Strömberg till Norran.
Den utländska, organiserade brottsligheten startar ofta från Stockholm, enligt Lars Westermark, chef Skelleftepolisen.
– Sedan går färden runt om i Sverige. De är ofta trogna att följa E 4 genom norra Sverige, säger han till Norran.
Polisen samarbetar över länsgränserna och bekämpningen av villainbrott är prioriterat. Westermark berättar varför.
– Därför att den här typen av brottslighet drabbar ”vem som helst”, och att grova stölder i bostad tillhör ett av de mest integritetskränkande vardagsbrotten som finns. Denna organiserade brottslighet är också ett hot mot den fria rörligheten, eftersom det kan medföra fler och tuffare kontroller och krav när man ska resa från ett europeiskt land till ett annat, förklarar han för Norran.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.