Thomas Andersson får stiftelsen Gretas stipendium

18 MAJ 2015
Skrivet av :
Anna Borgeryd, Elisabeth Nilsson Singh, Tomas Andersson, Kell Jonsson, Karin Bodin och Margareta Jonsson.

Anna Borgeryd, Elisabeth Nilsson Singh, Tomas Andersson, Kell Jonsson, Karin Bodin och Margareta Jonsson.

Spelmannen och berättaren Thomas Andersson är årets mottagare av Stiftelsen Gretas stipendium.
– Ber att få tacka allra ödmjukast. Ibland kommer saker alldeles vid rätt tidpunkt, säger stipendiaten.

Stiftelsen Greta är grundad av familjeföretaget Polarbröd och har som syfte att främja kulturell verksamhet för människors välbefinnande. Greta Nilsson var en sann visionär. Hon är mormor till dagens företagsledare Karin Bodin och Anna Borgeryd.

Hennes genuina stolthet för bygden och Norrland har betytt mycket både för familjen och företaget.
– I stiftelsen vill vi stötta andra eldsjälar som precis som Greta vill nå ut med kvalitet från Norrland till världen, säger Elisabet Nilsson Singh, ordförande i Polarbröds moderbolag Polinova.

Thomas Anderson får årets stipendium med motiveringen:
Med humor, allvar och passion upprätthåller han både den västerbottniska berättarkonsten och spelmanstraditionen. Genom att kombinera musikens kraft med sin fängslande berättarstil förmedlar han kloka tankar, skrönor och sanna historier. Vår förhoppning är att människor tar sig tid att lyssna och låter sig beröras, skratta och tänka efter. Hans humanism och sprudlande musikalitet har en viktig plats i en tid när vi mer än någonsin kan behöva inspireras till sunda val och civilkurage. Stiftelsen Gretas kulturstipendium tilldelas spelmannen och berättaren Thomas Andersson.

På måndagen delades stipendiet ut till en mycket tacksam mottagare.

– Det här stipendiet kom i en tid när traditionell konst befann sig i stark uppförsbacke och man nästan gick och funderade på att ge upp. I vintras flyttades DAUM (Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet) till Uppsala. En katastrof. Nu har Västerbottensteatern dessutom lagt ner berättarensemblen. En katastrof till. Vi som velat ägna oss åt traditionella konstarter har förlorat två viktiga hållpunkter. Två vattenhål blev kruttorra, förklarar Anderson och fortsätter:

– Mitt i denna kulturella öken ringer stiftelsen Greta och meddelar att jag tilldelats ett stipendium. Och plötsligen återkom färgseendet igen! Och framtidstron. Jag kan lova Stiftelsen Greta att pengarna inte ska gå till glass och godis och annat onyttigt, utan användas i verksamheten. För det vill jag ha sagt; att än finns det många berättelser oberättade och mycken musik ospelad. Och jag lovar att, så länge hälsan står mig någorlunda bi; göra mitt för att i ord och ton beskriva tillvaron ur det nordliga perspektivet. Tack Greta, säger Thomas Andersson.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.