Massor av Dansdrag på Pärlbuggen

11 MAJ 2015
Skrivet av :

På söndagen samlades ca 100 dansare från Kiruna, Luleå, Skellefteå, Lycksele, Umeå och Älvsbyn i den gamla anrika danslokalen Galaxen på Forum. Lokalen fylldes till bredden av dansare och dansarnas egna supportrar bestående av släkt och vänner.

20140802_10_010

Spänningen var hög och nervös. Det var många dansare som gjorde sin tävlingsdebut under dagen så lagledarna för respektive klubb fick jobba hårt med att ”peppa” alla sina dansare. Lagledarna gjorde ett toppenjobb för alla tävlande såg dansglada ut på tävlingsgolvet.

20140802_72_072

Alla ville erövra det vackra priset Pärlan som vekligen passar att vinna när man tävlar i Älvsbyn, ”Norrbottens Pärla”.

20140802_30_030

Arrangörsföreningen Dansdraget Älvsbyn ställde upp med 16 tävlande som alla gjorde mycket bra ifrån sig både på tävlingsgolvet men också med olika arbetsinsatser före, under och efter tävlingen.

Tävlingen invigdes av Dansdragets ordförande Sterling Nilsson som hälsade alla välkomna till Älvsbyn och till dagens tävlingar, R-tävlingen Pärlbuggen och Jack’n Jill tävlingen i bugg. Tävlingen var avslutning på Dansdragets jubileumshelg ”Stuffa 35 år”. Sen presenterade han dagens speaker, Dansdragets solstråle Moa Johansson. Moa drog sen igång tävlingen med att presentera tävlingsorganisatören Maria Engström och två viktiga personer till. Tävlingens hjärta och puls, musikansvarig William Wikström och sist men inte minst dagens domare Tomas Söderström från Luleå.

Sen drog dansen igån och genast blev det ös i lokalen. Först ut var Lindy Hop dansarna. I klassen Lindy Hop ungdom och Junior R så segrade Dansdragets Elias Johansson och Lisa Lundström. På andra plats kom John Åberg och Mimmi Edlund från Umeå och på tredje plats kom syskonparet Teo och Tilda Johansson från Luleå. I Lindy Hop Vuxen R blev det en trippel för Skellefteådansarna. Segrade gjorde Sebastian Viklund och Jennie Burman. Tvåa blev Samuel Lindfors och Zandra Lundmark och trea blev Lars Söderlund och Ethel Hedström.

20140510_0846

Efter Lindy Hop blev det dubbelbugg och efter uttagningsheat, extrachans och en final så blev det trippel Skellefteå igen. Segrade gjorde trion Samuel Lindfors – Hanna Lundgren – Petra Larsson. Tvåa blev Herman Hedlund – Emilia Nilhzon – Zandra Lundmark och trea blev Magnus Westman – Elin Beiomo – Lena Albersson-

20140802_14_014

Sen var det dags för Boogie Woogie Junior R och där segrade John Åberg och Mimmi Edlund från Umeå och tvåa blev Dansdragets Elias Johansson och Lisa Lundström.

20140802_19_019

I den sammanslagna klassen Boogie Woogie Vuxen R och 35+R segrade Fredrik Langell och Petra Wallander från Umeå, två blev Herman Hedlund och Zandra Lundmark från Skellefteå och trea blev Sebastian Viklund och Jennie Burman, även dom från Skellefteå.

20140802_26_026

Efter Lindy Hop, Dubbelbugg och Boogie Woogie drog dom stora klasserna i Bugg igång. Först ut var dagens charmigaste dansare dvs Bugg Barn R. Efter en spännande final med stort publikstöd så korades segrarna Melvin Lantto och Hanna Wikström. Tvåa blev Annika Fredriksson och Wilma Sköld och trea blev Anna Ström och Hilda Hempälä. Alla tre paren kom från Luleå Bugg & Swing. Övriga barn belönades med en medalj.

20140802_31_031 20140802_33_033

I Bugg Ungdom R startade 7 par från Dansdraget. Segrade gjorde Einar Skalman och Zoe Östensson från Luleå. Både tvåan och trean var Dansdragare. Tvåa blev Linus Lagerlöv och Fanny Björk och trea blev Pontus Andersson och Viktoria Westerlund. Övriga startande ungdomar fick också en fin dansmedalj.

20140802_43_043

I bugg Junior R blev det en trippel för Umeå. Segrade gjorde Johan Åberg och Mimmie Edlund . Tvåa blev Filip Emanuelsson Hedlund och Elina Sandström Kvarnbrink och trea blev Frans Wikner och Johanna Holmqvist. Även fyran Oscar Henriksson och Astrid Norberg från Luleå fick en medalj.

20140802_58_058

Sen var det dags för dagens största tävlingsklass, Bugg Vuxna R. Efter en stenhård final segrade Jacob Ardnor och Linn Karström från Umeå. Tvåa blev Viktor Appel och Matilda Sirén Ehrnström från Lueå och trea blev Ted Sjöberg och Sandra Fors från Luleå.

20140802_64_064

Dagens sista buggfinal bestod av klassen Bugg 35+ R. Där segrade Anders Björnsson och Christina Rönnqvist från Luleå. Tvåa blev Göran och Ulrika Hesselstål från Kiruna och trea blev Herman Hedlund och Lena Albertsson från Skellefteå.

20140802_70_070

Sen belv det en kort paus och många passade på att handla i fiket där tävlande ungdomar, mammor och pappor hade radat upp supergott hembakt fika. Mums!

20140802_74_074

Efter pausen drog Jack’n Jill Bugg igång. Till Jack’n Jill får alla tävlande, släkt och vänner samt andra danssugna i publiken anmäla sig under dagen. 44 par från barn till seniorer hade passat på att anmäla sig. Det blev 7 heat med 6-7 par i varje heat. När paren i varje heat ställde upp sig på tävlingsgolvet så slog Moa en stor tärning och tjejerna fick gå fram så många prickar som tärningen visade och fick en ny partner. Så fort ett par gick vidare till nästa omgång så fick dom en ny partner med hjälp av tärningen. Efter många heat och tärningskastande så stod slutligen 6 par i finalen för en sista lottning. Dom nya paren fick dansa en slow bugg och en snabb bugg. Segrade gjorde Linus Rönnebrant Luleå och Alva Öberg Piteå. Tvåa blev Mikael Lundström Älvsbyn och Mimmie Edlund Umeå och trea blev Jacob Ardnor Umeå och Sofia Wanhantalo Luleå.

20150510_154043

Dansdraget avtackade sen alla funktionärer (domare, speaker, musikansvarig) och alla som jobbat under dagen med att meddela att istället för blommor eller presenter så ska Dansdraget sätta in en summa pengar till hjälp för Katastofen i Nepal.

Stort tack till alla dansare, lagledare, till publiken och dagens sponsorer för en underbar dag.

Text Tävlingsorganisatör Maria Engström/Dansdraget

Foto: Dansdraget

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.