Bok som räddar liv

04 MAJ 2015
Skrivet av :

AXG

AXG är ett koncept för akutsjukvård i extrem glesbygd. En bok ger handfast vägledning om olyckan skulle vara framme i väglöst land.

AXG-konceptet har drivits i projektform under fyra år där ett antal samebyar, lokala helikopterföretag, räddningstjänst med flera har deltagit. Den 4 maj startar verksamheten i skarpt läge och förvaltas av Västerbottens läns landsting, Norrbottens läns landsting och Region Jämtland Härjedalen.

– Sjukvård, polis, SOS Alarm och privata helikopterföretag kopplas ihop för att hjälpa de som drabbas av livshotande sjukdom eller skada i väglöst land. Det ska täppa igen ett svart hål för första hjälpen i väglöst land och det känns mycket bra, säger Helge Brändström, medicinskt ansvarig för AXG.

Boken AXG beskriver vedertagna behandlingsprinciper vid olyckor och plötsliga sjukdomar. Den beskriver det internationella ABCDE-konceptet, en metod som fungerar i nästan alla situationer. Syftet med boken är att läsarna ska lära sig metoden och kunna använda den innan hjälp från den ordinarie sjukvården når fram.

– Boken är till för alla som vistas i skog och mark, i fjällvärlden och i väglöst land, säger Lena Kroik, samordningssköterska för AXG.

Varje kapitel i boken har sammanfattats och översatts till nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska. Socialdepartementet står för finansieringen. Det finns även en app för smartphone att ladda ner.

NLL

Källa: Västerbottens läns landsting

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.