Silver till Sverige vid Barentskampen i gymnastik

07 APR 2015
Skrivet av :

 

Barentslaget-damer-Sverige-i-Uleåborg-Finland-20150328-Jenny-Knuts-Anna-Nilsson-Vilma-Nyberg-Sara-Nilsson-Linnea

Barentslaget damer Sverige i Uleåborg Finland; Jenny Knuts Anna Nilsson, Vilma Nyberg, Sara Nilsson och Linnea Åberg. FOTO: ANDERS ÅBERG

När det svenska damlaget åkte till Uleåborg för att representera Sverige vid Barentskampen i Artistisk Gymnastik återfanns tre tjejer från Älvsbyn i laget. Linnea Åberg, Jenny Knuts och Anna Nilsson fick äran att tävla i blå-gult tillsammans med Sara Nilsson från Umeå GF och Vilma Nyberg från GK Norra Norden. I lagtävlingen tog Sverige silver, men det var inte allt. Individuellt tog Jenny guld i grenen Hopp medan Linnea tog brons i Mångkampen och kom trea även i grenarna Barr och Bom.

Barentskampen är en landskamp mellan deltagare från Barentsregionen, dvs de nordligaste delarna av Sverige, Norge, Finland och Ryssland. I artistisk gymnastik tävlar gymnasterna i Lag samt individuellt i Mångkamp och om Grensegrar. Varje lag får bestå av fem deltagare varav fyra får tävla på vardera redskap.

Silver till damlaget

Linnea Åberg.

Linnea Åberg, trea i mångkampen.

De svenska tjejerna gjorde en bra tävling. De fick ihop 127,80 p, men det räckte inte ända fram för att vinna över Finland som fick 135,10 p totalt. På tredje plats kom Norges lag med 99,20 p. Individuellt tog Linnea Åberg brons i Mångkampen med 43,60 p, bara 0,60 p efter finskorna Siiri Hakopää och Sonja Heliö som båda fick 44,20 p. Sara Nilsson kom femma med 41,40 p och Jenny Knuts sexa med 41,00 p. Vilma Nyberg och Anna Nilsson som endast körde två redskap var placerade sig på 12:e respektive 13:e plats av 14 startande.

 

Jenny tog guld på Hopp

Jenny Knuts tog guld i hopp.

Jenny Knuts tog guld i hopp.

I de olika grenarna tog Jenny Knuts guld i Hopp och Linnea Åberg kom trea i Barr och Bom.

Linnea körde en bra och fallfri tävling. Bommen var lite vinglig, men hon stod på alla sina svårigheter även där. Förutom tredjeplatsen i Mångkamp, Barr och Bom kom hon fyra på Fristående där hon var 0,2 p från guldet. På redskapet Hopp kom hon femma.

– Det gick bra. Jag har inte kört fallfritt på jättelänge så det är jag mest nöjd med, sa Linnea efteråt.

Jenny gjorde en bra tävling med bland annat två svåra och fina hopp som ledde till guld på redskapet, men på bommen föll hon oväntat tre gånger. Utöver guldplaceringen på Hopp och sjätteplatsen i Mångkampen kom Knuts femma i Barr, nia på Bom och sexa i Fristående.

Anna tävlade stabilt

Anna Nilsson.

Anna Nilsson.

Anna Nilsson tävlade stabilt men föll trots det en gång på bommen. Hon slutade på sjätte plats på de två redskap hon tävlade på, barr och bom.

– Jag tycker att det gick bra och det var roligt att få representera Sverige även i år! Av de två redskap jag körde är jag mest nöjd med barren, sa hon efter tävlingen.

Silver till herrlaget

Sverige deltog även med ett pojklag som också de tog silver på herrsidan där Finland vann och Norge kom trea. Laget bestod av Lulegymnasterna Marcus Stenberg, Nore Peruzzaro och Emil Espling samt Jakob Beland från Polcirkelgymnasterna Jokkmokk. Individuellt tog Marcus guld i Barr samt kom trea i Räck. Jakob kom trea i Barr.

Nästa år går Barents Winter Games i Murmansk i Ryssland.

TEXT: BRITTMARI ÅBERG, ÄLVSBYGYMNASTERNA

FOTO: ANDERS ÅBERG

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.