Ny affär med restaurang och café i Vidsel

02 APR 2015
Skrivet av :
Marie Grankvist öppnar lanthandel, restaurang och café i Vidsels gamla ICA-butik.

Marie Grankvist öppnar lanthandel, restaurang och café i Vidsels gamla ICA-butik. FOTO: FACEBOOK

Grattis Vidsel!
Tillsammans med sina söner startar Marie Grankvist lanthandel, restaurang och café i gamla ICA-hallen.
– Jag vet att det finns ett stort behov en affär i byn, säger hon och avslöjar sedan en mängd idéer som väcker nyfikenhet.

Det nya bolaget heter Mari Helen Mat AB.
– Mat och vin är ju mina jätteintressen, berättar Marie, som sedan tidigare driver en framgångsrik importfirma, Cave du Vineum, av kvalitetsviner.

Kommer du att integrera den verksamheten i lanthandeln?
– Ja, på så sätt att jag ska nyttja mina kontakter. Jag känner ju flera framstående leverantörer av mat och många stjärnkockar. Bland annat kommer jag att samarbeta med TV-kocken Simon Laiti på Hemmagastronomi i Luleå och Jon Oskar Arnason som driver Bryggargatan i Skellefteå.

Blir det en delikatessbutik i Vidsel?
– Vi får väl se (skratt). Jag ska i varje fall försöka erbjuda delikatesser som inte finns att hitta någon annanstans. Sedan återstår ju att se om kunderna uppskattar det. För utan efterfrågan går det ju inte att driva affärer. Men jag siktar på att skapa en lanthandel med det lilla extra. Vi kommer bland annat att ha öppen chark.

Vad händer med själva butikslokalen?
– Den bygger vi om. Lokalen är ju på 600 kvadratmeter. Vi behöver cirka 400 till livsmedelsförsäljningen. Så den yta som blir över gör vi om till café och restaurang.

Vilken nisch blir det på restaurangen?
– Vi kommer att ha lagad mat. Husmanskost och rustika rätter. Dessutom ska vi göra matlådor som kan beställas.

Blir det exklusiva viner också?
– Jag hoppas det! Vi kommer att söka utskänkningstillstånd.

Du verkar ha många idéer. Kan du avslöja någonting mer?
– Ja, vi vill bygga en veranda för våra mat- och cafégäster. Men för det krävs byggnadslov. Förhoppningsvis beviljas det. Annars får vi väl göra som Bistro-restaurangerna i Frankrike, ställa ut stolar och bord på marken utanför (skratt).

Är detta bilden av ett framtida Vidsel? En Bistro med stolar och bord på marken utanför...Så kan det bli om inte kommunen beviljar bygglov för en veranda...

Är detta bilden av ett framtida Vidsel? En Bistro med stolar och bord på marken utanför…Så kan det bli om inte kommunen beviljar bygglov för en veranda…Fotografiet visar Bistro Boheme i Paris.

Vilken matvarukedja har du valt att samarbete med?
– Vi har skrivit avtal med Tempo. Det garanterar ett bra och brett utbud. Axa Food är ju, utöver Tempo, även leverantör åt Willys, Åhlens och Handlar’n.

Kommer ni även att erbjuda lokalproducerad mat?
– Det är min ambition. Jag har redan kollat med Tempo om det är okej och fått klartecken.

Är du ensam delägare i bolaget?
Nej, en av mina söner, Rikard Sundqvist, äger 25 procent. Resten har jag. Dessutom kommer min son Kristoffer att arbeta som butikschef.

Med Maries erfarenhet av det kontinentala köket kan Vidselborna förvänta sig överraskningar i hyllorna och charken. FOTO: FACEBOOK

Med Maries erfarenhet av det kontinentala köket kan Vidselsborna förvänta sig överraskningar i hyllorna och charken.
FOTO: FACEBOOK

Det låter som att mycket kan hända i den nya butiken..?
– Idéer finns det gott om. Sedan ska de ju genomföras också. Jag väntade på att någon annan skulle överta butiken. Men när det inte blev så tänkte jag: ”Då gör jag det själv”. När jag började djupdyka i projektet så har min nyfikenhet väckts och intresset bara blivit större. Som lanthandel måste du ha många ben att stå på för att överleva. Då är det bra att ha många saker på gång. Men man kan inte börja förrän alla avtal är skrivna.

När beräknar du öppna?
– I slutet av maj om allt går vägen.

Nyheten finns redan på sociala medier. Uppskattningen verkar stor. Vad har du själv mött för reaktioner?
– Bara positiva. Även kommunen har hjälpt till. Ulrika Hamsch, på näringslivskontoret, har verkligen varit en glädjespridare och stor hjälp.

Kommunen kommer också att öppna en servicepunkt i den nya butiken.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.