Norrbottningarna tror på tecken i skyn

07 APR 2015
Skrivet av :
Fortfarande är olika former av friluftsaktiviteter populära i Norrbotten. Det stora intresset för astrologi överraskar dock. FOTO: INTRESSEKOMPASSEN

Fortfarande är olika former av friluftsaktiviteter populära i Norrbotten. Det stora intresset för astrologi överraskar dock. FOTO: INTRESSEKOMPASSEN

Störst intresse för astrologi finns i norra Sverige. Detta, något överraskande, resultat presenteras i en undersökning som utförts av Intressekompassen.

Uppgifterna, som bygger på en ny TNS Sifo-undersökning, visar att boende i de fyra nordligaste länen genomsnittligen spenderar 925 kronor i månaden på sina fritidsintressen. Film, litteratur och resande toppar listan över vanligaste intressen följt av mat, friluftsliv och skidåkning.

Jämfört med övriga Sverige så ägnar invånarna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland, mer tid åt jakt, ishockey, löpning och astrologi. Intresset för tolkningen av stjärnbilder är dubbelt så stort i norra Sverige som riket i övrigt. Men fortfarande utgör friluftsliv i olika former de flestas stora hobby.

– Norra Sverige är ett mecka för alla som är intresserade av friluftsliv. Ingen annan del av Sverige erbjuder så bra förutsättningar för bland annat skidåkning. Det beror såklart på att snötäcket är mer tillförlitligt i norra Sverige än i övriga landet. Vi har många läsare i norra Sverige men det är också tydligt att det finns en outdoor-trend i andra delar av landet och att norra Sverige lockar, säger Ingalill Forslund, chefredaktör för tidningen Utemagasinet.

Jämfört med sverigesnittet har norrlänningar ett signifikant större intresse för:

Litteratur, läsning och skrivande: 33%

Skidåkning: 26% (Riket: 15%)

Friluftsliv och äventyr: 26% (Riket: 20%)

Löpning/jogging: 24% (Riket: 18%)

Jakt och fiske: 15% (Riket: 9%)

Ishockey: 14% (Riket: 9%)

Astrologi: 6% (Riket: 3%)

Jämfört med sverigesnittet har norrlänningar ett signifikant mindre intresse för:

Fotboll: 10% (Riket: 15%)

Lyssna på musik: 31% (Riket: 38%)

Mode och stil: 8% (Riket: 13%)

                    Teknik och datorer: 10% (Riket: 16%)

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.