Nelly laddar för VM-debut

10 APR 2015
Skrivet av :
Nelly Enmark. FOTO: STERLING NILSSON

Nelly Enmark. FOTO: STERLING NILSSON

17-åriga Nelly Enmark, Älvsby handikapp- och motionsklubb, har gjort en raketkarriär som längdskidåkare. Hon började för två år sedan. Till veckan debuterar hon i senior-VM (!) för funktionshindrade i jämtländska Klövsjö.
– Det ska bli en rolig och spännande upplevelse, säger Nelly.

Efter att ha testat ett flertal olika idrotter som; fotboll, simning, innebandy och handboll, fastande Nelly för längdskidåkning. Det hela började under 2013 när hon av en händelse träffade Marianne Kortesoja, som också är hennes nuvarande tränare, i samband med en skidtävling.
– Jag såg en jättetalang i Nelly, säger Marianne, som genast började sondera terrängen för att skapa bästa möjliga förutsättningar till sin nya adept.

Nelly med sin tränare Marianne Kortesoja under fredagens presskonferens.

Nelly med sin tränare Marianne Kortesoja under fredagens presskonferens.

Klubb saknades. Men det löstes när Älvsby handikapp- och motionsklubb, bildade en sektion för längdskidåkning.
– Nu hoppas vi på fler aktiva. Nelly är en jättebra förebild, säger Peter Forsberg, föreningens ordförande.

Nästa dröm uppfylldes av Älvsbyn Lions Club när de skänkte pengar till en riktig tävlingsutrusning. Lionspresidenten Sara Risberg, är mycket glad över satsningen.
– Sponsring på bästa sätt. Här kan vi verkligen tala om att pengarna gjort nytta och skapat glädje, konstaterar Sara som dessutom, tillsammans med vännen Åsa Vesterlund, bjuder Nelly på en frukostpåse varje morgon som hon kan äta under de tidiga bussfärderna till skolan i Boden varje morgon.

Nelly_785_029

Nellys träningsiver visade sig snabbt sakna motstycke. Det fick Marianne at vända sig till Jämtlands-Härjedalens Handikappidrottsförbund med Fredrik Andersson i spetsen. Han står även bakom satsningar för handikappade på SM, VM och Paralympisk nivå.

Andersson bjöd in Nelly och Marianne till ett träningsläger i Östersund. Hans ord, efter första mötet med Nelly, är historska i dag.
– Nelly Enmark, med sin passion till skidåkning, kan gå hur långt som helst utifrån sin ålder och teknik. Jag tycker att
hon är mycket duktig för sin ålder. Hon behärskar båda teknikerna, klassiskt och skate, väldigt bra. Man ser att hon verkligen älskar skidåkning och det lyste i hennes under träningarna på Östersunds skidstadion.

Nelly_785_041

Vistelsen i Östersund  resulterade i att Nelly bjöds in till ett upptaktsläger som Svenska Handikappidrottsförbundets längd och Skidskyttekommitté arrangerade. På den vägen är det. Redan som 17-åring gör alltså Nelly VM-debut för seniorer. Hon är en av tre svenska deltagare. De andra är Nils-Peter Kling från Falun och Kristina Björfeldt, Mjölby.

Redan på måndag åker Nelly ner till Klövsjö för att i lugn och ro kunna ladda.
– Första tävlingen går på torsdag. Innan dess vill jag hinna provåka banorna och landa i mig själv. Jag är känslig för stress så det känns bra att komma till Klövsjö i god tid.

Formen är hon osäker på.
– Jag har dragits med en förkylning i drygt en månad. Dessutom har jag haft känningar i baksidan av låret. Men jag hoppas vara läkt till tävlingarna.

Nelly_785_004

Med till Klövsjö följer även tränaren Marianne Kortesoja samt blivande Lionspresidenten och grundaren av föreningen Nellys Vänner, Sterling Nilsson med fru Lena.

Nellys satsning sponsras även av Majblommefonden och ELPEX, tillverkare av rullskidor och stavar.

Till vardags pluggar Nelly vid skidgymnasiet i Boden. Där har hon förre elitåkaren och TV-profilen Kalle Grenemark som tränare. Skidskytte började hon med efter att ha träffat sin gamle slöjdlärare och eldsjäl inom Älvsby IF Skidskytte, Matti Tuuri.

Här kan du se en tidigare videointervju med Nelly om gjordes i höstas. Intervjun med henne börjar tre minuter och 38 sekunder in  filmen…

Här hittar du till ”Team Nelly:s vänners” Facebook sida

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.