I en annan del av världen …

17 APR 2015
Skrivet av :

20150326_142622

Älvsby folkhögskola, Luleå stift och Svenska kyrkans internationella avdelning, gör nu en satsning för att skapa möjligheter för att fler vuxna ska kunna åka som volontärer.

– Jag och min kollega har nyss varit på resa i Konde stift i södra Tanzania för att fördjupa kontakterna och ta fram konkreta volontärplatser för våra kursdeltagare. Att möta människor från andra kulturer i deras hem, deras liv och deras verklighet ger en större inblick  i och förståelse för olika förutsättningars, olika levnadsvillkor och samtidigt en känsla av samhörighet, säger Matilda Wiklund från Älvsby Folkhögskola.

20150325_185554

– Vi var på plats i Tanzania i fyra fullspäckade dagar där vi reste runt i delar av Konde stift för att se verksamhet som kunde passa volontärer. Välkomnandet och värdskapet från Kondes sida är fantastiskt och de vittnar de volontärer som redan finns där också om. Miljön, klimatet och kulturen är otroligt annorlunda än hemma i Sverige, och vi hade många långa och intressanta samtal kring allt mellan himmel och jord som vi lärde oss mycket av, säger hon vidare. Vi fick också berätta om Sverige och Älvsbyn. Årstiderna, det sociala familjelivet, synen på vård och omsorg, och kyrkans roll i samhället,  var några av de områden där vi utbytte tankar. Det gör att vi lättare kan både förbereda våra kursdeltagare men också att den egna och skolans kompetens stärks, i mötet med människor från andra kulturer.  -Möten ger förståelse, hävdar Matilda bestämt.

20150327_175836

Det är genom en utveckling av kontakterna i Konde stift i södra Tanzania och Anafora i Egypten, som det nu finns två olika kurser på Älvsby Folkhögskola för dig som är intresserad av att se en annan del av världen;

Volontär i Tanzania och Egypten; en kortare kurs som riktar sig till de över 30 år som har yrkeserfarenhet och vill åka ut i Kyrkans internationella sammanhang som volontär för att dela erfarenheter och kunskaper med andra och ta med dig nya hem. I den ingår förberedelser ( inte minst när det gäller kulturmöten)  en volontärperiod i Tanzania eller Egypten i ca 3 månader och uppföljning.

20150325_133043

– Hittills har tre personer varit ute och arbetat i skolverksamhet, i församlingars musikverksamhet, och med projekt för att stärka kvinnor.  Och två kommer att åka ut i nu i maj, berättar Carolina Domonyang som är kursansvarig. De lär känna den lokala kulturen, och får dela människors vardag på plats på ett fantastiskt sätt, och får delta i verksamhet som passar just deras kompetens. Det kan vara en chans att göra något mitt i livet, eller när du är pensionär, tillsammans med andra i en ny kontext. Det finns önskemål av t ex lärare, läkare och annan vårdpersonal, ekonomer, IT – kunniga, snickare, rörmokare och andra hantverkare med flera, fortsätter Carolina.

20150325_131721

-Vår samarbetspartner i Konde stift bedriver flera sjukhus, universitet och skolor för barn och unga. Så det finns goda möjligheter att hitta något för alla, hör av er så hjälper vi er med de,  säger Carolina!

20150326_103020

Se de nu utresta volontärerna Barbo och Åsas bloggar:

http://barbroitanzania.blogg.se/

http://www.tanzaniaresan2015.blogspot.se/

 

Mer information om kursen finns på:

http://alvsbyfolkhogskola.nu/vara-utbildningar/volontar-i-tanzania-hosten-2015/
För ungdomar från 18 år till 30 år finns den andra inriktningen;

Volontärlinjen – på plats för världen.

Den kursen är ett läsår, med förberedelser under hösten och utresa ca 3 månader mellan februari och maj, för att sedan ha en tid tillsammans här på skolan för att bearbeta och berätta om upplevelserna från volontärtiden. Deltagarna får fördjupa sig ibland annat i mänskliga rättigheter, klimatfrågor, globalisering, kyrkan i världen, med mera för att vara så förberedd som man kan vara inför volontärtiden.

20150325_152853

– Vi har erfarenhet av att ha en Volontärlinje för ungdomar mellan 2008-2012, och nu har vi utvecklat den ytterligare ett steg i detta samarbete, säger kursansvarig Matilda Wiklund.

– Det känns tryggt att ha varit på de platser dit vi kan erbjuda ungdomarna att vara, och vi har kontakt med dem hela tiden de är ute. Det är en resa för livet, en unik möjlighet! menar Matilda.
Folkhögskolan kan utöver platserna i Tanzania, erbjuda att vara på Anafora som är ett kreativt center som drivs av koptiska kyrkan i Egypten.

– Där gror idéer och tankar snabbt. De tar form på marken och i människor, förökar sig och blir till nya projekt. Konst av sopor, solenergi och fiskodling är något av det som är på gång. Utbildning, retreater och ett upplevelsecentrum baserat på bibliska berättelser är andra delar av centrets profiler. Här finns uppgifter för alla! säger Luleå stift internationella sekreterare Roger Marklund, som besökte centrat tillsammans med Älvsby Folkhögskolas rektor Erik Jonsson i mars i år.
20150325_143237

Läs mer om de specifika platserna och om kursen på:

http://alvsbyfolkhogskola.nu/vara-utbildningar/volontarlinje/

 

Text och bild: Matilda Wiklund

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.