Guldyra för Älvsbytjejer vid rikstävling

28 APR 2015
Skrivet av :
Kajsa Söderberg, Anna Nilsson,Linnea Åberg, Elin Bergvall, Jenny Knuts och Elise Pettersson under Vårrpokalen i Kiruna. Foto: Petra Söderberg

Kajsa Söderberg, Anna Nilsson,Linnea Åberg, Elin Bergvall, Jenny Knuts och Elise Pettersson under Vårrpokalen i Kiruna. Foto: Petra Söderberg

För första gången sedan 2012, då rikstävlingen Vårpokalen i Kvinnlig Artistisk Gymnastik startade, vanns Mångkampen av en tjej från Älvsbyn. Linnea Åberg lyckades under lördagen bäst av alla och tog guld i Mångkampen.

Vid grenfinalerna dagen efter var det klubbkompisen Jenny Knuts tur att kamma hem de ädlaste valörerna. Jenny tog då guld i både Hopp och Fristående medan Åberg tog silver i grenarna Bom och Fristående. Elise Pettersson säkrade Älvsbygymnasternas sjätte medalj under helgen genom att ta brons i Hoppfinalen.

När GK Norra Norden under helgen arrangerade årets upplaga av Vårpokalen i Svenska Gymnastikförbundets regi kom 29 gymnaster från Göteborg i söder till Kiruna i norr till start.

Jenny Knuts, Linnea Åberg och Elise Pettersson renmedaljörer på Vårpokalen i Kiruna 2015.  Foto: Kajsa Söderberg.

Jenny Knuts, Linnea Åberg och Elise Pettersson grenmedaljörer på Vårpokalen i Kiruna 2015. Foto: Kajsa Söderberg.

Linnea tog guld i Mångkampen

Efter att ha kommit femma i Mångkampen på Vårpokalen de senaste två åren tog Älvsbytjejen Linnea Åberg klivet upp på pallen efter en lyckad tävling. Åberg vann guldet med den fina poängen 49,90, drygt en halv poäng före Lykke Olsson, All Star Gymnastics GF som fick 49,30 p. På tredje plats kom Lilia Meisel, Göteborg Turnförening, med 48,75 p.

Åberg startade sin tävling på det balanskrävande redskapet bom. Där höll hon sig kvar på det 5 meter långa och 10 cm breda redskapet trots sin mycket svåra serie, och det satte tonen för resten av tävlingen för hennes del. Friståendet gick bra och på barr lyckades hon få sin hjul-upp godkänd. På hoppet fick Linnea till ett riktigt bra första hopp, men då hon missade sitt andra hopp helt försvann alla chanser till grenfinal på det redskapet. Istället kvalificerade sig 15-åringen till resterande grenfinaler där hon sedan tog silver i både Bom och Fristående och slutade på 5:e plats i Barr.

Jenny tog guld i grenfinaler

Klubbkamraten Jenny Knuts landade strax utanför pallen på 4:e plats i Mångkampen med 48,25 p efter en bra tävling. Hon hade två fall på bommen, varav ett på en svår övning som hon tävlade på för första gången, en grupperad salto (fri volt bakåt). Trots fallen var Jenny den enda från Älvsbyn som gick vidare till samtliga grenfinaler där hon tog guld i Hopp och Fristående, kom 8:a i Barr och 5:a på Bom. Även Knuts tog därmed sina första guld på Vårpokalen efter lysande insatser.

Elise tog brons på Hopp

Efter att Mångkampen var avklarad togs de åtta bästa per gren ut till tävling på respektive redskap dagen efter. Älvsbygymnasterna fick med alla sina gymnaster till minst en grenfinal var. Elise Pettersson, som kom på 14:e plats i Mångkampen med 40,15 p, tog sig till final i Hopp och knep bronset där.

Klubbkkamraten Kajsa Söderberg kom 7:a i Mångkampen med 43,75 p och i finalen kom hon på 5:a på Hopp och 8:a på Bom. Elin Bergvall kom 10:a första dagen med 42,55 p och Anna Nilsson kom på 13:e plats med 41,00 p. De båda träningskompisarna gick till final i Fristående där Anna slutade på 5:e plats och Elin på 8:e plats.

Tidigare fanns det en rikstävling som hette Sverigepokalen som gick både höst och vår. Från våren 2012 gjorde Svenska Gymnastikförbundet om det till två olika tävlingar som då fick namnen Vårpokalen och Höstpokalen.

Nästa tävling för Älvsbygymnasterna är DM i Älvsbyn 23 maj.

TEXT: BRITTMARI ÅBERG, ÄLVSBYGYMNASTERNA

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.