Älvsbyn hyllades på filmpremiär

16 APR 2015
Skrivet av :

 

När filmen ”Miraklet i Viskan” under onsdagskvällen hade premiär, hyllades inte bara filmen och dess producenter – även Älvsbyn höjdes till skyarna och fick sitt erkännande som Norrbottens pärla. Som en i raden att höja upp kommunens goda samarbetsförmåga med filmproduktionen var producenten Anna Björk, som uppifrån scenen förklarade att det kändes extra glädjande att hålla premiär i Älvsbyn.

– Det här är min favoritkommun att samarbeta med, erkände hon.

puff miraklet

Ytterligare en film har spelats in i Älvsbyn. Denna gång var det långfilmen Miraklet i Viskan där vi ser Rolf Lassgård och Lia Boysen i huvudrollerna. Manus och regi står John O Olsson för.

John O Olsson stod för manus och regi.

John O Olsson står för manus och regi.

I den dryga en och en halv timme långa filmen utspelar sig ett humoristiskt drama om grannfejder, släktintriger och vardagliga dråpligheter.

– Jag har sett trailers och jag tror att ni kommer att känna igen er, inte bara Älvsbyn, utan delvis också i handlingen sa Älvsbyns kommunalråd Helena Öhlund strax innan filmen visades.

Idel lovord

Som vanligt var det idel lovord som regnade ner över Älvsbyns insatser.

– Älvsbyn bjuder på gott värdskap och många små detaljer som är avgörande för att produktionen ska flyta på, berömde Filmpool nords VD Susanne Jonsson i ett tal riktat till alla Älvsbyns innevånare.

Även om Miraklet i Viskan till största del är inspelat på annan ort, så kunde man se vissa igenkännande inslag från Älvsbyn, som halkade in i produktionen på ett bananskal tack vare den rika snömängd som fanns i kommunen under inspelningstiden. Filmteamet behövde en plogbil och en sträcka att ploga och där stor Br Öhmans till förfogande.

Helena Öhlund uttryckte tacksamhet över att ännu en filminspelning skett inom kommunen.

Helena Öhlund uttryckte tacksamhet över att ännu en filminspelning skett inom kommunen.

Helena Öhlund uttryckt sin tacksamhet att ännu en film spelats in i Älvsbyn och passade på att från Älvsbyns vägnar tacka för ett gott samarbete, men förhoppning om fler inspelningar.

– Vi kommer tillbaka, vi vet bara inte exakt när, lovade Susanne Jonsson från Filmpool Nord.

 

Kvällen bjöd på mingel och tilltugg uppe i Galaxen.

Kvällen bjöd på mingel och tilltugg uppe i Galaxen.

Efter filmen bjöds det på mingel och tilltugg uppe i Galaxen med underhållning av Dansdraget.

 

Fakta om filmen Miraklet i Viskan

Bjarne driver en flyttfirma tillsammans med sin fru Malin, men det går knackigt och de behöver låna pengar. På andra sidan älven bor Bjarnes svärfar Halvar. De två har aldrig dragit jämnt, vilket bottnar i en 20-årig konflikt fylld av förflugna ord, tjurig stolthet och envis prestige. För att rädda firman ser Malin ingen annan utväg än att gå över älven för att be Halvar att borga för lånet. Ett beslut som kommer att få oanade konsekvenser.

Drama 1 h 46 minuter

Manus och regi: John O Olsson.

Producent: Anna Björk.

I huvudrollerna ser vi: Rolf Lassgård, Lia Boysen och Ingvar Hirdwall

Filmen spelades in under 2013 i Viskan utanför Sundsvall och sedan i Älvsbyn januari 2014.

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.