Tillsammans gör vi skillnad

Svenska kyrkans fastekampanj ”Utrota hungern” närmar sig sitt slut. Runt om i Sverige pågår insamlingar och aktiviteter i hopp om att få in pengar till årets ändamål. I Vidsel samlas några trogna ”lottor” varje onsdag och deras sparbössa börjar snart vara full.

Det är för sjunde året i rad som Maud Lundqvist-Löfvenberg ställer fram fastesparbössan på onsdagsträffen i  Vidsels kyrka. Där samlas några av Lottakårens medlemmar för att handarbeta. De färdiga plaggen; strumpor, koftor och tröjor skänker de sedan till Älvsby församling som får fördela det till behövande i kommunen.

– Men jag överlåter handarbetet till mina väninnor och sköter marktjänsten i stället, skrattar Maud och förklarar att hennes uppgift är att duka fram kaffe med bröd.

Gemenskap och handarbete till välgörande ändamål.

Gemenskap och handarbete till välgörande ändamål.

Under hela fastekampanjen lägger varje deltagare 20 kronor i sparbössan varje gång de träffas och på självaste Palmsöndag överlämnas de insamlade pengarna till Älvsby församling.

Berit Thorngren och Barbro Juuso håller rätt på maskorna.

Berit Thorngren och Barbro Juuso håller rätt på maskorna.

– Vi brukar få ihop närmare 4-500 kronor, avslöjar Maud som också brukar ställa fram en sparbössa på det egna köksbordet.

– Då får minsann barn och barnbarn lägga en liten slant för fikat, berättar hon.

Tillsammans kan vi göra skillnad

Även på andra håll runt om i Älvsbyn pryder fastesparbössorna borden. På företaget Bohlins kontor uppe i Vistträsk, tar man betalt för kaffet under fastekampanjen.

Fastekampanj_beskuren

– Det är första året vi  gör en fasteinsamling och det har varit nyttigt att stanna upp och tänka efter hur bra vi har det innan vi hämtar oss en kaffekopp, säger en av företagets medarbetare och läger ner några kronor i den snart överfyllda sparbössan.

Älvsby församling arrangerar själva en loppis-marknad dit älvsbyborna kan skänka gåvor som sedan kommer att säljas under lördag den 28 mars.

– Vi hoppas att många kan komma, säger Anna-Stina Lind, Älvsby församling och berättar att flera gåvor hunnit komma in.

 

FOTO: Sterling Nilsson

 

Fakta Fastekampanjen

Inför varje påsk infaller en fasteperiod inom kristendomen. Under fastan anordnar Svenskakyrkan en fasteinsamling. Ändamålen är olika från år till år och under 2015 handlar kampen om att utrota hungern.

Tusen barn dör av undernäring och brist på mat. Varje dag. Trots att jordens resurser rent teoretiskt skulle kunna räcka till åt oss alla.

Svenska kyrkans Fastekampanj pågår från den 15 februari till 29 mars. Målet är att samla in 35 miljoner kronor till Svenska kyrkans internationella arbete.

Fakta: svenskakyrkan.se

Fakta Svenska Lottakåren

Svenska Lottakåren är en frivillig försvarsorganisation som verkar för fred, demokrati, trygghet och mänskliga rättigheter – nationellt och internationellt. De drivs av engagemanget att vara med och bygga ett säkrare och tryggare samhälle.

Fakta: svenskalottakaren.se

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.