Seniorcafé hos SPF Seniorerna

30 MAR 2015
Skrivet av :

En fredag eftermiddag hade sjuttiotalet seniorer mött upp på Fluxen för att få höra Catharina och Ove Berggren berätta om Operation Smile.

 

Det är ett projekt i Vietnam, som går ut på att operera främst barn med käk-, gom-, läppspaltsproblem. Catarina och Ove hade fått tillfälle att bidra till sjukhusutrustning där, och blev därför tillfrågade om de ville följa med på en resa dit, ja, på egen bekostnad naturligtvis.
Catharina berättade på ett medkännande sätt en historia med många gripande öden.

Barn med svåra och omfattande defekter som kunde göra deras liv mycket begränsade, inga kompisar, svårt med social samvaro, talsvårigheter, svårt med näringsintag, ja, stora svårigheter med livet helt enkelt, defekter som i vår del av världen är så lätta att åtgärda.

Berggrens visade många fina bilder på barnen och deras föräldrar och berättade om vilka uppoffringar dessa fick göra, men också om de humanitära insatser som kirurger, annan personal och volontärer från stora delar av världen gjorde, insatser som inte uppfattades som uppoffringar, trots att de var oavlönade, eftersom de fick så mycket tillbaka.

Sjukhusmiljöerna var så primitiva och hygienen mycket bristfällig, och ändå – inga infektioner!

Det var roligt för många givare att se att deras gåvor kommit fram. Barnen hade kläder, leksaker och annat som bland andra Röda Korset och Älvsbyns kommun skänkt.

Än en gång blev alla påminda om, vilken tur den har som har fötts i detta land, vilken vinstlott hen dragit.

Efter föredraget var det dags för kaffe med kaka och samtal om vad vi fått se och höra och många ville nog också ge sina bidrag till denna verksamhet på andra sidan jorden.

Text och Bild Inger Bostrom/SPF Seniorerna Pärlan

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.