Polisen skaffar drönare

05 MAR 2015
Skrivet av :

UAS

Polisen upphandlar obemannade flyg, så kallade UAS. De ska bland annat användas till att söka efter försvunna personer och övervaka större bränder.

UAS står för Unmanned Aerial System och är ett fjärrstyrt obemannat flyg som samlar in information om ett geografiskt område med hjälp av en digitalkamera. Farkosterna brukar också kallas för drönare.

Flyget är även utrustat med sensorer och teknik för bildöverföring. Tanken är att det ska fungera som ett komplement till polisflyget.

Underlättar sök efter försvunna personer

– De kan bland annat användas för att överblicka brottsplatser, vid övervakning av större bränder, för att hämta in information när det är stor fara för vår personal och när vi söker efter försvunna personer, säger Per Engström från Utvecklingsavdelningen på Polismyndigheten.

Obemannade flyg används redan av bland annat sjöräddningen och försvaret.

– Tanken är att polisen ska använda dem över hela landet men det är framförallt specialenheterna piketen, bombskyddet och nationella insatsstyrkan som kommer att ha nytta av dem, säger Per Engström.

UAS 2

Ska testflygas

De obemannade flygen ska testflygas under slutet av 2015 och användas på prov i polisverksamheten 2016.

– Nu återstår det att se över vilka regelverk vi måste ta hänsyn till. 2013 kom en ny version av kameraövervakningslagen som kan ställa till problem. Den är anpassad för fasta kameror och vi måste därför få till en regeländring för vår verksamhet. Som det är nu krävs det tillstånd varje gång vi ska filma, säger Per Engström.

Utbyter erfarenheter

Parallellt med upphandlingen av UAS deltar svensk polis även i ett nordiskt projekt inom området.

– Vi vill kunna utbyta erfarenheter med de övriga nordiska länderna och dra nytta av deras kunskaper samtidigt som vi får möjlighet att rekvirera UAS-bistånd från dem, säger Per Engström.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.