Nystart av Trolltagen och många andra glädjande nyheter serverades på Företagarfrukosten

31 MAR 2015
Skrivet av :
Helena hade många glädjande besked att lämna. FOTO: STERLING NILSSON

Helena hade många glädjande besked att lämna. FOTO: STERLING NILSSON

Positiva resultat för både kommunen och församlingen. 102 nya företag. VM-guld och prestigefulla utmärkelser till företagarna. Dessutom en omstart av baletten Trolltagen vid Storforsen. Det var många glädjande nyheter som presenterades vid den senaste Företagarfrukosten på Polar Hotell.
Helena Öhlund, kommunalråd, inledde med en kort resumé över läget kring Lavergruvan. Länsstyrelsens negativa yttrande, där de värnar om miljön och rennäringen, betyder inte att en etablering är körd.
– Jag tror inte vi behöver vara oroliga. Men ingen vet vad som väntar. Många instanser ska säga sitt och regeringen har sista ordet. Dessutom är det en styrka att vi i kommunen har en enig politisk avsiktsförklaring där vi ställer oss positiva till en gruvbrytning i Laver om miljöhänsyn tas. En ny gruva i Laver kommer att bli den mest moderna och miljövänliga i världen. Vad beträffar regeringen får jag väl ringa min vän, Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (skratt), sa Helena Öhlund.
Övriga nyheter från den kommunala sfären var:

* Bokslutet visar på ett plus med 897 000 kronor.

* Utbetalningarna av försörjningsstöd minskade med en miljon kronor under 2014.

* Sociala verksamheter som hemtjänst och äldreomsorg har kostat mer än budgeterat.

* Samarbetet med räddningstjänsten i Piteå fortsätter. En enhet kommer att flyttas från Piteå till Älvsbyn.

* Bildandet av en egen arbetsmarknadsenhet har varit lyckad.

* 102 nya företag har startats i Älvsbyn de senaste sex åren. I dag finns hela 810 aktiva företag i kommunen, visar en sammanställning som informationschefen Peter Lundberg gjort.

– Det är fantastiskt att vi har så många företag i vår lilla kommun. Utan företag ingen välfärd, konstaterade Öhlund.
Hon var även stolt över Älvsbyns MS VM-arrangemang i skotercross och hyllade världsmästarinnan och Älvsbybon Elina Öhman.
– Men jag gärna hängt en guldmedalj även runt Emil Öhmans hals också, berättade Helena som var medaljutdelare efter tävlingarna.

Margareta Jonsson är Årets Förebildsentreprenör. FOTO: STERLING NILSSON

Margareta Jonsson är Årets Förebildsentreprenör. FOTO: STERLING NILSSON

Återigen har Älvsbyn förärats ett prestigefullt företagarpris. Senast i raden är Margareta Jonsson, Polarbröd, som mottog utmärkelsen Årets Förebildsentreprenör av organisationen Founders Alliance.
– Det var stort för mig. Men jag känner mig mer som en generationsbärare än grundare, förklarade hon.
Kjell-Åke Larsson, revisor för Älvsby Församling, avslöjade att deras bokslut visar på ett plus med 1,3 miljoner kronor. Däremot ökar begravningskostnaderna. Församlingens ungdomssatsningar berömdes av kommunalrådet.
– Ett bra och berömvärt initiativ, tyckte Öhlund.
En annan glädjande nyhet är att baletten Trolltagen återuppstår på den vackra naturscenen vid Storforsen. Detta tack vare den ekonomiska föreningen Oanade Krafter där Margareta Jonsson är ordförande.
– Dräkterna finns kvar i gott skick och hänger i Vidselskolan. Veronica Leo, skräddare, har dock lovat att se över dem trots att hon är över 80 år. En härlig eldsjäl liksom koreografen Mats Isaksson som gladeligen återvänder till Storforsen.
Maj-Lis Johansson, Jimmy Stenman och Elisabeth Nordström Elisabet Nilsson Singh ingår i den nya ekonomiska föreningen arbetsgruppen kring Trolltagen tillsammans med ett antal koordinatorer, exempelvis Peter Lundberg som får ansvar för marknadsföringen.

Michel Ntoto.

Michel Ntoto.

Michel Ntoto berättade om aktiviteterna i föreningen Mutcho. Där pågår ett stort antal integrationsfrämjande projekt, bland annat inom företagande/entreprenörskap, kultur och olika ungdomsaktiviteter.
– Mutcho har blivit en förebild som många andra orter kikar på, berättade Michel.
Stefan Hardselius uppmanade alla att köpa mejeriprodukter från Norrmejerier.
– Det är inga fel på andras produkter. Men handlar du importerad ost blir det inga jobb i Älvsbyn, hälsade han men medgav att stödet är starkt på hemmamarknaden.

Johan Burström. FOTO: STERLING NILSSON

Johan Burström. FOTO: STERLING NILSSON

Ett nystartat företag presenterades också. Studenten Johan Burström går fjärde året av utbildningen till data/civilingenjör. Han har vid sidan av studierna börjat som datakonsult och erbjuder bland annat systemutveckling och skapande av websidor.
Köpmannaföreningens ordförande Birgit Nilsson flaggade också för ett antal aktiviteter under våren och hösten. Bland annat en vårfest. Hon tackade också alla sponsorer och Älvsby folkhögskola för det lyckade arrangemanget med skidsprinten i centrum.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.