Motornostalgi lockade till årsmöte

10 MAR 2015
Skrivet av :

BILDEXTRA o UPPDATERAD: På måndagskvällen genomfördes Älvsbyns Forskarförening sitt årsmöte i Fluxens matsal, där närmare sjuttiotalet medlemmar och andra intresserade sökt sig.

Det som lockade var att ett antal gamla motorprofiler berättade om Motorcrossens storhetstid i början av 1950-talet i ”Lomtjärnsrundan” som den hette på i början av 1950 talet.

20150308_forskar_001

Carin Blom

Ordförande för Älvsbyns Forskarförening Carin Blom öppnade mötet med att hälsa alla hjärtligt välkommen till årsmötet, som sedan leddes av Ivan Åkerlund som årsmötesordförande.

20150308_forskar_005

Ivan Åkerlund som årsmötesordförande

Älvsbyns Forskarförening har 182 medlemmar, enl livfull forskning och i ”grottan” på biblioteket, ett flertal studiecirklar, samt två stora projekt med gravstensinvetering och Nyfors såg och Kvarn inventering som båda fortsätter under 2015. Det kommande verksamhetsåret kommer att fortsätta på samma sätt och en viss medlemsökning hoppas man på.

Motorcrossens storhetstid

20150308_forskar_008

Som en del i årsmötet var Torgny Larsson motorcrossförare då, fd ordförande i Älvsby Motorsällskap och känd motorprofil än, inbjuden att berätta om Motorcrossens storhetstid i början av 1950-talet vid ”Lomtjärnsrundan” som den hette då. Minnen och profiler under åren nämndes och med hjälp av bilder som sammanställts av Jan Öberg där kom många anektdoter och minnen att skapa riktig nostalgikänsla.

– Vi var en underavdelning till Norrbottens Motor Sällskap (Boden), som senare lade grunden till Älvsby Motorsällskap, inledde Torgny Larsson sitt anförande. Namn som Guj Zellman, Ragnar Medin, Helge Sandberg, Rune Öberg som funktionärer nämns, men även förare Bo Frykholm, Nils Bergman, Hans Forsberg, Lars Öberg tar Torgny upp och gläds åt att Folke Öberg och han denna kväll är här.

Folke Öberg tar till orda och berättar glatt om tävlingar och minnen från ”Lomtjärnsrundan”, där han minns lamellbacken, där han mest sprang uppför, då de två växlarna och få hästkrafter föga kunde komma upp för. Men glatt visar Folke glatt upp en Pokal från dessa år, – Det här är min enda pokal av många som är värd något, att bli tvåa i heat 2 och då fick man springa upp för lamellbacken.. säger Folke och möts glada skratt.

Bilder från kvällen:

Program 19510930 1_4

Program 19510930 2_3

Älvsbyns Forskarförening:s årsmöte avslutas därefter med fika och lotteri som många sedan lämnar med ett upprymt hjärta efter en trevlig nostalgikväll.

Notera att ”Lomtjärnsrundan” Namn tillkom (bland 23 förslag) blev vinnare till den prisbelönta namntävlingen 1952.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.