Möte mellan ton och text – nyskapande arrangemang framfördes på Forum

01 MAR 2015
Skrivet av :
Gitarristen Torbjörn Ömalms mött...

Gitarristen Torbjörn Ömalms mötte…

Om det ropade under Forums golv på fredagen må vara osagt. Men publiken som sökt sig dit fick en annorlunda konsertupplevelse i form av en tornedalsk jazzkonsert där musiken ackompanjerades av fängslande berättelser.

Mötet mellan gitarristen Torbjörn Ömalms improvisationer och författaren Tove Alsterdals texter skapade en spännande och underhållande mix där Norrbotten Big Band bildade den musikaliska stommen.

...författaren Tove Alsterdals texter i en spännande mix.

…författaren Tove Alsterdals texter i en spännande mix.

Konserten kallades ”Det ropar under golvet”, från Toves texter som hon själv framförde från scen. Repertoaren bestod av både stillsammare låtar som till exempel nostalgiska Järämä Satter men också mer fartfyllda som Slark (döpt efter Clarke Gable, fast i Torbjörns hemtrakter uttalade man förnamnet Slark).

Musiken i konserten var dock genomgående relativt mörk, atmosfärisk och rik på moll fast med en hoppfull gnista. Titlarna till kompositionerna var oftast knutna till språket meänkieli.

– Grundidén i min musik är att kombinera en modern jazzfärgad improvisationsmusik med olika sidor av finsk/tornedalsk/samisk folkmusik, berättar Torbjörn, på Norrbottensmusikens hemsida.

Norrbotten Big Band.

Norrbotten Big Band.

Storbandets konstnärlige ledare Joakim Milder och pianisten Adam Forkelid arrangerade Torbjörns kompositioner för att passa Norrbotten Big Band. Med på turnén fanns även Robert Erlandsson på kontrabas och Bo Söderberg
på trummor, som båda ingår i Ömalms grupp Saajo.

– Jag har funderat mycket på det här med rötter, inte minst sedan jag skrev romanen I tystnaden begravd om Tornedalen. En människa är inget träd, vi sitter inte fast i jorden, men ändå känner vi något slags rotsystem, säger författaren Tove Alsterdal och fortsätter:

Mina rötter är utspridda över Sverige, men starkare än någon annanstans är de nog i Karungi Tornedalen där min släkt och min mamma är uppvuxen. Kanske är det berättelserna som faktiskt är våra rötter, det som människor för vidare. Känslan av att höra till något som fanns före mig.

Se en filmsnutt från konserten här…

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.