Jenny och Elsa tog guld

22 MAR 2015
Skrivet av :
Jenny Knuts på barr. FOTO: ANDERS ÅBERG

Jenny Knuts på barr. FOTO: ANDERS ÅBERG

Två guld, ett silver och två brons blev resultatet för Älvsbygymnasterna som tävlade i Kiruna i helgen. Bäst av allt gick det för Jenny Knuts och Elsa Lundberg som fick stiga högst upp på prispallen på Maxi- respektive Midicupen.

Elsa Lundberg. FOTO: ANDERS ÅBERG

Elsa Lundberg. FOTO: ANDERS ÅBERG

Linnea Åberg stod för silvermedaljen i Maxicupen och Hanna Andersson för ett brons i Minicupen. Frida Engman fixade ett brons i Regionsfinalen dagen efter och får därför åka till Riksfinalen i Stockholm i maj. Från Maxicupen togs Älvsbygymnasterna Jenny Knuts, Linnea Åberg och Anna Nilsson ut till Barentslaget tillsammans med Sara Nilsson från Umeå och Vilma Nyberg från Kiruna.

Hela truppen av Älvsbygymnster i Kiruna. FOTO: ANDERS ÅBERG

Hela truppen av Älvsbygymnster i Kiruna. FOTO: ANDERS ÅBERG

Ett femtiotal gymnaster samlades under lördagen till tävling i Kiruna. Då avgjordes Mini-, Midi- och Maxicupen. Den svåraste klassen, Maxi, tävlade först och där gällde resultatet inte bara vem som kom först, utan frågan stod även tydligt skriven:

– Vem kommer med i Barentslaget och får representera Sverige i Uleåborg 28 mars?

Jenny vann överlägset

Jenny Knuts var i toppform och vann över klubbkamraten Linnea Åberg med 2,0 poäng i mångkampen. Åberg kom i sin tur 0,9 poäng före Sara Nilsson från Umeå GF.

Linnea Åberg in action. FOTO: ANDERS ÅBERG

Linnea Åberg in action. FOTO: ANDERS ÅBERG

Knuts tävlade på tre nya övningar, en svår piruett på bom samt vipp till handstående i barr, vilka hon utförde bra. Hon tävlade även för första gången på ytterligare ett svårt hopp, överslag-volt, vilket var det enda hon föll på under hela tävlingen. Jenny hade den klart högsta svårighetsgraden på sin friståendeserie och utförde den mycket snyggt.

– Det gick bra, sa en till synes nöjd 16-åring efter tävlingen.

Åberg var mycket nöjd med sin insats. Hon fick sin svåra hjul-upp i barr godkänd för första gången på tävling, trots att hon föll på den. Linnea hade den absolut svåraste bomserien med två fria volter samt flera svåra gymnastiska hopp. Det blev lite vingligt på bommen samt ett fall på sidvolten där, men i övrigt gick det bra tävlingen igenom.

Embla och Frida var nöjda. FOTO: ANDERS ÅBERG

Embla och Frida var nöjda. FOTO: ANDERS ÅBERG

Anna Nilsson, Kajsa Söderberg, Elin Bergvall och Elise Pettersson intog placeringarna 5-8 medan 11-åriga Frida Engman kom 11:a. Embla Lundström, 11 år, även hon från Älvsbygymnasterna, tävlade i denna klass för första gången och kom på 22:a plats.

Elsas guldläge

Med elva tjejer i klassen Midi tog Elsa chansen att sticka ut hakan. Hon gjorde en kanontävling och körde alla fyra redskap snyggt och prydligt samt fallfritt. Det ledde till en guldmedalj och en mycket glad tjej. Hennes pallplacering leder även till en uppflyttning till den svårare tävlingsklassen Maxi.

– Det är kul! Man får köra svårare saker och så, sa Elsa då hon fick höra det.

Träningskompisen Carmen Efverström gjorde också en bra tävling och slutade på 5:e plats.

Medalj igen till Hanna

På Vinterpokalen blev det silver, i helgen blev det brons för Hanna Andersson från Älvsbygymnasterna. Efter en fint utförd tävling fick Hanna stiga upp på pallen igen och har därmed kvalificerat sig till tävling i nästa klass, Midi.

Frida Engman. FOTO: ANDERS ÅBERG

Frida Engman lyckades med det mesta. FOTO: ANDERS ÅBERG

Brons till Frida på Regionsfinalen

Frida Engman och Embla Lundström deltog under söndagen i Regionsfinalen på Steg 5. Frida lyckades med det mesta och kom på tredje plats. Embla utförde sin tävling med fin stil och

kom på 10:e plats av 16 startande i klassen. Vann gjorde Tilde Bergqvist från Polcirkelgymnasterna Jokkmokk före klubbkompisen Tyra Sjöström. De bildar lag tillsammans med Frida Engman på Riksfinalen i Stockholm 9:e maj, en tävling där de tre bästa från varje region träffas och tävlar individuellt samt i lag.

_M8R8684 Embla på Hopp under Regionsfinalen Foto.Anders Åberg

Embla Lundström. FOTO: ANDERS ÅBERG

 

Tre Älvsbytjejer uttagna till Barents

Till Barentslaget togs följande tjejer ut till att representera Sverige vid en landskamp mellan Nord-Sverige, Nord-Norge och Nord-Finland i Uleåborg 28 mars, den s k Barentskampen:

  • Jenny Knuts, Älvsbygymnasterna
  • Sara Nilsson, Umeå GF
  • Linnea Åberg, Älvsbygymnasterna
  • Anna Nilsson, Älvsbygymnasterna
  • Vilma Nyberg, GK Norra Norden

Sverige kommer även att delta med ett ungt pojklag vid Barentskampen i år. Där ingår Jakob Beland från Polcirkelgymnasterna Jokkmokk samt Lulegymnasterna Marcus Stenberg, Nore Peruzzaro och Emil Espling.

TEXT: BRITTMARI ÅBERG, ÄLVSBYGYMNASTERNA 2015-03-18

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.