Gabriella från Älvsbyn i VM-hetluften

30 MAR 2015
Skrivet av :

Gabriella Grahn 2 webb

Dam-VM i ishockey pågår för fullt i Malmö. En av huvudaktörerna är från Älvsbyn. Hon heter Gabriella Grahn. En 22-årig domare från byn som är rättskipare när de bästa nationerna i världen gör upp om medaljerna.
– Trots dryga 70 matcher den här säsongen känns det som att det var nyss jag fick samtalet från TT (domarchef Tomas Thorsbrink, reds anm.) att det skulle bära av till Malmö, säger Gabriella till Svenska Hockeyförbundets hemsida.

Gabriella började sin domarkarriär vid 15 års ålder med ungdomshockey hemma i Älvsbyn. Hon har gjort en kometkarriär. Efter en IIHF High performance-camp i Slovakien 2011 är säsongerna fyllda med resor både nationellt och internationellt.

Gabriella har bland annat hunnit med att döma EWCC i Polen, U18 Division 1-VM i Norge, SM-slutspel, SM-final och OS-kval i Spanien, Division 2-VM i Spanien och ytterligare matcher i EWCC.

Gabriella Grahn 3 webb

Under mellandagarna 2014/2015 blev Gabriella uttagen att åka döma två matcher i CWHL – Canadian Women’s Hockey League – den kanadensiska motsvarigheten till Riksserien. En viktig erfarenhet inför årets VM då CWHL använder sig av fyrdomarsystem.

– Jag är stolt att få representera våran domarkår ännu en gång och ännu gladare är jag att jag har Timpa (Katarina Timglas) och Virre (Veronica Johansson) med mig. Det kommer vara skönt att ha tjejerna med mig under turneringen”, säger Gabriella.

Trots alla internationella uppdrag kom uttagningen till dam-VM i Malmö som en glad överraskning.
– Jag har stundtals fått nypa mig i armen och påminna mig själv att jag blivit uttagen. Ett av målen har givetvis alltid varit dam-VM, men att jag ska få uppleva det vid 22 års ålder är tidigare än jag trott. Senaste tiden har fokus legat på slutspelet, men nu när tiden har funnits till att låta det sjunkit in ordentligt så kommer jag köra fullt ut och det är match på sista dagen som gäller. Det är jättekul att förbundet har gett oss chansen att jobba in oss i fyrdomarsystemet och hjälpt oss att komma så förberedda som möjligt!”.

Du kan även läsa en tidigare artikel om Gabriella på Älvsbyn Just Nu genom att klicka här…

Gabriella Grahn webb

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.