EU stöttar en koppargruva i Laver

26 MAR 2015
Skrivet av :

Laver-2-300x181

Gruvprojektet i Laver lever i allra högsta grad trots Länsstyrelsens negativa yttrande. Fler instanser och myndigheter ska säga sitt i frågan.
”Arbetet med en gruvetablering i Laver går vidare som planerat, det är många yttranden och beslut innan en gruva kommer på plats. Vårt scenario med en gruva står fast”, skriver Pär Jonsson, näringslivshef, på sin blogg.

Länsstyrelsen yttrade sig negativt om bearbetningskoncessionen. De värnar om miljön, sjöar och vattendrag samt rennäring som är av riksintresse.

”Yttrandet var väntat”, förklarar Jonsson.

Nästa tillstånd är en bearbetningskoncession från Bergstaten, därefter krävs det ett miljötillstånd från Mark & Miljödomstolen. Men även EU vill ha ett ord med i sammanhanget.

”Förutom att kopparfyndigheten i Laver är fastställd som ett riksintresse så arbetar även Europa i frågan. Europa importerar cirka 80 % av sitt behov av koppar, Sverige importerar cirka 90 % av sitt behov av koppar. En del av europastrategin är att öka självförsörjningsgraden av råvaror, där Europa tar ett ökat ansvar för sin egen konsumtion av råvaror, ex. koppar”, skriver Jonsson.

Läs hela hans blogginlägg genom att klicka är…

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.