Veckan som gick…på blåljusfronten i länet

16 FEB 2015
Skrivet av :

Husbränder, bilstölder, inbrott, olyckor och mycket annat har sysselsatt polisen i Norrbotten under veckan som gick. Läs bland annat om den unga kvinnan som stal en av Vattenfalls bilar mitt på ljusa dagen. Men den var försedd med GPS-sändare så hon blev lätt spårad och gripen.

Här följer ett urval av de händelser som polisen i Norrbotten rapporterat om på sin hemsida.

Villa totalförstördes i brand
En villa i Älvsbyn totalförstördes vid en brand tidigt förra måndagsmorgonen. Ingen människa befann sig i huset. Däremot en hund som dog av röken. Branden började troligen i tvättstugan. En torktumlare hade enligt uppgift varit i gång. Se bilder och läs mer här…

Buss började brinna under färd
En linjebuss på E10 mellan Leipojärvi och Hakkas började måndagseftermiddagen den 9 februari av okänd anledning att brinna mitt under färd. Inga personer kom till skada utan alla kunde ta sig ut. Bussen var i linjetrafik och åtta barn befann sig ombord. Bussen är en så kallad dubbeldäckare och det började att ryka i taket. Kort därefter blev bussen övertänd.

Villainbrott i Kalix
Villaägaren i Kalix hade varit bortrest en vecka. När han förra tisdagen kom hem möttes han av ett krossat tvättstugefönster och av att någon/några rotat runt i huset. Polisen har gjort en platsundersökning.

Bilen stals under butiksbesök
En kvinna handlade på Coop, Mjölkudden, Luleå, förra tisdagskvällen. När hon skulle åka därifrån var hennes bil stulen. Hon hittade själv fordonet senare under kvällen.

Älgar orsakade krock
Två bilar krockade med varandra när de skulle undvika att köra på två älgar i höjd med Ormberget förra tisdagskvällen. Fyra personer skadades. Dessbättre inte livshotande. Samtliga fördes till Sunderbyns sjukhus för vård. En person fick allvarliga skador på benen. Älgarna klarade sig utan skador.

Berusad man stal från El-Giganten
Sent förra tisdagskvällen gick en man, troligen påverkad av alkohol, in på El-Giganten i Luleå och stal varor. Polis larmades. Mannen åkte iväg i sin bil. Polispatrullen förlorade ett tag kontakt med det misstänkta fordonet som dock senare återfanns. Mannen kunde spåras till sin bostad där stöldgodset påträffades vid en senare husrannsakan. Mannen greps.

25-åring stal GPS-utrustad bil
Vattenfalls personal lämnade bilen på tomgång. Då passade en kvinna, född 1990, på att stjäla fordonet. Händelsen inträffade vid lunchtid på torsdagen. Polis larmades och kunde lätt spåra den stulna bilen eftersom den var utrustad med GPS-sändare. Kvinnan greps på bar gärning och fördes till Gällivare polisstation för förhör. Bilen återlämnades till Vattenfall.

18-åring omkom i skoterolycka
En 18-årige pojke omkom i samband med en skoterolycka i Vuollerim på torsdagen.  Pojken upptäcktes av två personer som passerade förbi olycksplatsen i bil. 18-åringen hade mest troligt kolliderat med en stolpe.

Rattfull stoppades utanför Sunderby sjukhus
En 52-årig kvinna stoppades av polisen i en bil på parkeringen utanför Sunderby sjukhus på torsdagen. Hon blåste positivt i sållningsinstrumentet. Senare tester visade på en alkoholhalt i blodet av 1,14 promille. Hon är välkänd av polisen och saknar körkort. Bilen är tagen i beslag för upprepade trafikbrott.

En skadad i singelolycka på E4
En person fick föras till Piteå älvdals sjukhus efter att ha kört av E4, i höjd med Rosvik, under torsdagseftermiddagen. Räddningstjänst, ambulans och polis kallades till platsen och framkomligheten för övrig trafik var under ett tag begränsad.

Timmerbil välte
En finsk timmerbil välte på riksväg 99 i höjd med Niemis på fredagsmorgonen. Bilen blockerade ett tag hela körbanan. Lastbilen bärgades senare samma dag.

Fotbollsspelare skadades vid älgkrock
Alexander Lindahl, fotbollsspelare i Piteå IF, skadades allvarligt i samband med en viltolycka på E4 i närheten av Pitsund, på fredagskvällen. Han fördes först till Sunderby sjukhus för vård men transporterades senare till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Olyckan inträffade när en älgko sprang ut på vägen. Vid kollisionen rammade bilen även mitträcket. I fordonet färdades ytterligare tre personer. De klarade sig undan med lindrigare skador.

Hotade poliser och krossade rutor
En 39-årig man greps vid 23.20-tiden på fredagskvällen i Övertorneå och anhölls senare av jouråklagare misstänkt för hot mot tjänsteman gällande poliser. Mannen hade då slagit sönder fönsterrutor på polisstationen och utfört skadegörelse på en polisbil. Mannen lämnade platsen men greps i sin bostad.

Bil stacks i brand
Räddningstjänsten och polis larmades till Parkgatan i centrala Haparanda strax före 04-tiden tidigt på lördagsmorgonen. En bil hade plötsligt börjat brinna. Branden misstänks vara anlagd. Den brinnande bilen började plötsligt röra på sig och rullade in i en annan parkerad bil. Inga personer kom till skada. Händelsen rubriceras som skadegörelse genom brand och en polisanmälan har upprättats.

Stulen skoter hittades fastfrusen
En skoter som tidigare anmälts stulen hittades fastfrusen på isen intill Tyskmagasinen, Karlsvik, Luleå på lördagsaftonen. Skotern tillgreps mellan den 1-5 februari i år från ett garage på Docentvägen Porsön Luleå. Skotern är återlämnad till ägaren.

Man hotade polis
En 29-årig man greps och anhölls på lördagen misstänkt för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd gällande poliser. Mannen omhändertogs för fylleri samt att han hotat en annan person verbalt. När poliserna kom gjorde han kraftigt motstånd och fortsatte med sina verbala hot. Han greps anhölls senare av jouråklagare.

Fräck bilstöld i Öjebyn
En kvinna på Affärsgatan, Öjebyn Piteå blev vittne när hennes bil fräckt stals på lördagskvällen. Hon hade precis parkerat och hann bara gå någon meter då en man snabbt hoppade in i bilen, startade den och lämnade platsen i full fart! Bilen hittades senare under kvällen dikeskörd på Råggatan, Piteå.

Tre inbrott samma natt i Gällivare kommun
Tre inbrott i Gällivare kommun anmäldes till polisen under söndagen. Det första gällde Terracoms förråd på Porjusvägen 5. Där hade någon under natten med en bil backat sönder porten. Samma natt hade kommunförrådet på Småstugevägen påhälsning av tjuvar. Tillvägagångssättet var detsamma. Någon hade med hjälp av en bil försökt backa sönder grindarna till förrådet. Detta misslyckades dock. Tredje inbrottet utfördes mot expeditionen till akuten vid Gällivare sjukhus. Oklart om något stals.

Seriekrock i Ersnäs
En person klagade på nacksmärtor efter en trafikolycka på E4 i höjd med Aleån nära Ersnäs på söndagsförmiddagen. Flera fordon var inblandade. E4 var ett kortare tag avstängd för bärgningsarbete.

Tjuvtankade – två gånger..?
Klockan 12:33 på söndagen. Personalen på Statoil, Hertsövägen, Luleå, ser en man smita ifrån bensinnotan i en vit Saab 9000.  En timme och 25 minuter senare inträffar samma sak på Shell i Boden. Även denna gång försvinner den som tjuvtankat i en vit Saab 9000.

Källa: Polisen Norrbotten

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.