TV-kocken Tareq Taylor gör matprogram i Älvsbyn som sänds i 110 länder

24 FEB 2015
Skrivet av :
Jennifer Wikström, Gammelstads turistbyrå, och Tareq Taylor, TV-kock,  i Gammelstads världsarv. Snart kommer Taylor till Älvsbyn.

Jennifer Wikström, Gammelstads turistbyrå, och Tareq Taylor, TV-kock, i Gammelstads världsarv. Snart kommer Taylor till Älvsbyn.

Älvsbyn faller den internationellt kände TV-kocken Tareq Taylor i smaken. I dagarna besöker han Norrbottens Pärla för att spela in sista avsnittet av säsong tre i den internationella Tv-serien Nordic Cookery som sänds i 110 länder!
– Programserien om nordisk matkultur och natur har verkligen fått ett globalt gensvar, berättar Taylor.

Genom internationella TV-networks som BBC, Asian Food Channel, Fox, SBS Australia med flera sänds programserien i över 110 länder.

– Så nu kommer världen lära sig att laga allt från palt och löjromsdelikatesser till den samiska rätten Gurpi. Det ska bli jättespännande att få möta ytterligare en ny sida av regionens rika arktiska matkultur som varierar sig med de fantastiska årstiderna, avslöjar Tareq Taylor.

Han besöker även Luleå, Boden och Piteå för inspelningar ute i skärgården, i Gammelstads världsarv och upp efter både Luleå och Piteå älvdal.

– Vi har gjort tre program från regionen tidigare, och nu gör vi det fjärde. När vi letar unika nordiska matkulturer, personligheter och en natur som levererar råvaror, så verkar det aldrig ta slut här i Swedish Lapland, säger Anders Eklund, producent på produktionsbolaget Luckyday.

Annika Fredriksson.

Annika Fredriksson.

En annan som uppskattar Taylors besök är Annika Fredriksson, vd, Swedish Lapland Visitors Board. Hon har hjälpt Luckyday att få upp ögonen för regionens skatter i form av; råvaror, recept, natur och härliga personliga möten.

– Regionens matkultur är viktig för att skapa mervärden och attrahera både svenska och internationella besökare. Nordic Cookery förenar det bästa av bägge världar i ett populärt program – både lokalspecifik mat och en intressant berättelse om platserna som besöks, menar Annika Fredriksson.

Tidigare inspelade programavsnitt i regionen är gjorda i Jokkmokk, Kiruna och Tornedalen.

Utöver Nordic Cookery arbetar Tareq med flera andra Tv-produktioner som exempelvis SVTs Trädgårdsonsdag och tillsammans med populära duon i Historieätarna spelar han nu in Julkalendern 2015. Han driver även egen restaurang i Malmö och utsågs till hedersvärda ”Årets Lantis” 2014 av tidningen Land. Tareq har även givit ut kokböcker och håller föreläsningar om matlagning.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.