Enligt Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI,  finns risk för vindar på upp mot 25 sekundmeter.

– Framförallt ner mot Arjeplog just för att det ligger lite närmare, på gränsen in till fjällen. Det är de trakterna vi kan vänta oss de hastigheterna, mot exempelvis Arvidsjaur och även mot Jokkmokk, berättar han för Norrbotten-Kuriren.

Stormen väntas dra vidare mot Finland och avta under natten.

– Vi har en klass 1-varning utfärdad för Norrbottens läns kustland. Det blir lite blåsigt kring kusten. Där ser det inte ut att dra upp i stormstyrka men det är risk för väldigt hårda vindbyar från 21 sekundmeter, säger Marcus Sjöstedt.

Även polisen går ut med varningar och uppmanar alla som kan att stanna hemma. I fjälltrakterna är risken för snödrev stor. Till och med plogbilarna uppges ha svårigheter att ta sig fram. Sikten kommer också på många håll at vara kraftigt begränsad på grund av stormen som yr upp snö.

Sedan tidigare har Trafikverket avrått från trafik på E10 mellan Kiruna och Abisko. De har även stängt trafiken mellan Riksgränsen och Björkliden. SJ har ställt in all trafik från Kiruna till Narvik – inklusive ersättningstrafik.