Niklas fick historiskt pris för sin slöjdkonst – firar med skidresa till USA

12 FEB 2015
Skrivet av :
Niklas P Granlund (längst till höger) under prisceremonin i Ajtte museum. FOTO: ANNA GRANLUND

Niklas P Granlund (längst till höger) under prisceremonin i Ajtte museum. FOTO: ANNA GRANLUND

Niklas P Granlund, tidigare Bredsel men numera bosatt i Jokkmokk, blev den förste unge mannen att erhålla ett examensbevis i Duodji, (samisk slöjd). Han tilldelades utmärkelsen vid en ceremoni i Ajtte museum den 7 februari under Jokkmokks marknad.

FOTO: ANNA GRANLUND

FOTO: ANNA GRANLUND

Efter utbildning på Samernas Utbildningscenter, trä och horn, gick Granlund som lärling hos Martin Kuorak, en mycket känd slöjdare i samiska- och slöjdkretsar. Förra året, 2014, vann han även Sapmi Awards. Examensbeviset han fick den gångna helgen var utfärdat och delades ut av Stiftelsen hantverk och utbildning i Leksand.

Niklas P Granlund är utöver sitt konsthantverk även en duktig skidåkare, framförallt i kategorin Jibbing. Detta är en sport där utövarna utför diverse trick, innefattande åkning på rails och hopp. Skidorna som används är så kallade twintips. De har brätten i båda ändarna så att det går bra att åka baklänges.

För att fira Examensbeviset åker Niklas till en skidort utanför Denver, USA, i mitten av april där han blir borta två månader för att ”jibba”, åka parkåkning tillsammans med likasinnade killar, för att sedan som det är tänkt komma hem och åka Nordiska mästerskapen i friåkning i Riksgränsen under vecka 20.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.