Mild marknad i Jokkmokk

08 FEB 2015
Skrivet av :

Jm 2

Jokkmokks gator myllrade av folk. Ovanligt ”lättklädda” för att vara vintermarknad. Det var nämligen bara ett par grader kallt på lördagen. Till skillnad från 2012 då kvicksilvret kröp ner till minus 40.

Mycket fanns att köpa, som vantar...

Mycket fanns att köpa, som vantar…

Marknaden var den 410:e i ordningen. Den har en lång historia och betraktas som en obruten tradition sedan 1600-talets början då fasta marknadsplatser, i närheten av samernas vintervisten, instiftades av den svenska kungamakten på båda sidor om Bottenviken.

...och knivar.

…och knivar.

Syftet var att stärka statens grepp om befolkningen i norr och driva in skatt, hålla laga ting och sprida Guds ord. En marknad i lappmarken under den kallaste tiden på året hade många fördelar. Samerna var samlade i sina vintervisten i skogsområden med vinterbete för renarna, och de frusna vattendragen blev utmärkta farleder för handelsmän, statstjänare och kyrkans män.

Glada besökare...

Glada besökare…

Även för många älvsbybor är Jokkmokks marknad en årlig tradition genom besök och handel.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.