Krisledningen i möte – snöoväder orsakar kaos

01 FEB 2015
Skrivet av :

snooväder

Snöovädret ställer till problem. På söndagsmorgonen hade krisledningen i Älvsbyn möte.
– Vi kommer att prioritera hemtjänsten och hemsjukvården så att de tar sig fram, berättar Margareta Lundberg, säkerhetssamordnare.

Margareta Lundberg, säkerhetssamordnare.

Margareta Lundberg, säkerhetssamordnare.

Senaste veckans kraftiga snöfall har skapat kaos. Snöröjarna har arbetat dygnet runt. Men det är svårt att hinna hålla gator och vägar farbara.
– Vi vill uppmana folk att hushålla med bilåkandet. Det stora snömängder som fallit tillsammans med drivbildning täpper igen vägarna och gatorna smalnar av, säger Lundberg, som på söndagen hade ett möte med Bernt Gällerbrand på Älvsbyns Energi och Robert Renberg, entreprenör på Cliffton.

I Luleå väntas rekordet för snödjup slås. I Piteå uppmättes under januari den största nederbördsmängden för månaden sedan mätningarna började 1860.
– I Älvsbyn har det fallit 50 centimeter snö sedan i torsdags och det väntas ytterligare 15 centimeter per dag under måndag och tisdag, säger Gellerbrand.

Ord är överflödiga och bilen översnöad ...

Ord är överflödiga och bilen översnöad …

När nederbörden avtar hoppas entreprenören att kunna kantskära och bredda gatorna genom massiv snöröjning. För tillfället hinner bara de mest akuta plogningarna göras.
– Vi kommer att vara tidigt ute för att hålla parkeringar vid skolor och förskolor skottade på måndags- och tisdagsmorgonen, berättar Margareta Lundberg.

Hemtjänsten kämpar sig fram i snökaoset.

Hemtjänsten kämpar sig fram i snökaoset.

Främst prioriteras dock hemsjukvården och hemtjänsten. På vissa platser har det varit svårt för personalen att ta sig fram.
– Uppstår problem är det bara att ringa räddningstjänsten för assistans, säger Lundberg.

Älvsbyn har hittills varit förskonade från störningar i andra samhällsfunktioner som elförsörjning och tele.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.