Halva VM- och EM-truppen bor i Älvsbyn

05 FEB 2015
Skrivet av :
Sture Norén har en stor trupp att leda vid VM- och EM-tävlingarna i skidorientering i Norge till veckan. ARKIVFOTO: STERLING NILSSON

Sture Norén har en stor trupp att leda vid VM- och EM-tävlingarna i skidorientering i Norge till veckan. ARKIVFOTO: STERLING NILSSON

När VM, Junior-VM och Ungdoms-EM i skidorientering avgörs i Norge består nästan halva den svenska truppen av älvsbybor. Hela nio tävlande av 20 juniorer har Nygrensvägen, Älvsbyn, som adress under veckorna. Det är; Karin Håll, Dala Järna, Ida Nordlund, Piteå, Isabel Salén, Luleå och Kalle Henriksson, Gammelstad, åker Junior-VM. Johanna Lundkvist, Kalix, Elin Nordlund, Piteå, Robin Salén, Luleå, Erik Tuuri, Älvsbyn och Rasmus Wickbom, Boden representerar vid Ungdoms-EM.

 

Erik Tuuri, Älvsbyn, är uttagen till Ungdoms-EM i skidorientering i Norge.

Erik Tuuri, Älvsbyn, är uttagen till Ungdoms-EM i skidorientering i Norge.

– Vi är rekordmånga ”Älvsbybor” som ska föra Sveriges färger där, säger Sture Norén, lärare, tränare och ledare, glatt.

Förklaringen är förstås idrottslinjen vid Älvsby Folkhögskola, där många talanger kombinerar träning med studier. Ytterligare en Norrbottnisk åkare, Elin Lundgren, Boden, finns med till UEM.

Tävlingarna arrangeras i Budor utanför Hamar kommande vecka.

För flertalet är detta deras första internationella tävling medan andra har rutin av både två och tre mästerskap. Den med mest erfarenhet och bäst resultat från tidigare år är Isabel Salén OK Renen Luleå som redan har fyra internationella mästerskapsmedaljer hemma. Förra året vann hon JVM-stafetten tillsammans med Evelina Wickbom och Frida Sandberg som bägge tagit klivet upp i seniorlaget. Till det guldet ska också läggas två individuella medaljer. Ett silver och ett brons, berättar Norén i ett mejl till redaktonen och fortsätter:

– I seniortruppen till VM finns vår gamle elev Ulrik Nordberg med. Han finns också med i den informationsfilm för mästerskapet som Norges Orienteringsförbund lagt ut på nätet. Där varvas klipp från filmen som Andreas Almqvist gjorde för vår räkning för något år sedan.

Flertalet av JVM/UEM-åkarna tävlar också vid DM i Piteå på söndag 8/2.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.