Fira Fettisdag och Askonsdag med Älvsby församling

Fettisdagen infaller i år den 17 februari och följs av askonsdagen enligt kristen tradition. Då börjar fastan. I Älvsby kyrka firas Askonsdagsmässa kl 18.30. Vi ber kyrkoherde Tomas Lång förklara tanken bakom.

Tomas Lång, kyrkoherde Älvsby församling.

Tomas Lång, kyrkoherde Älvsby församling.

Vad är Askonsdagen?
– Askonsdagen är första dagen i fastan, förberedelsetiden inför påskens högtid. I fastan får vi tillfälle att stanna upp och reflektera över våra liv. Vad vill jag med mitt liv? Vad vill Gud med mitt liv? Och vi påminns om att Jesus försakade sitt eget väl för vår skull.

Vad är särskilt med Askonsdagsmässan?
– Speciellt för askonsdagsmässan är att den som vill kan få ett kors tecknat i pannan med aska. Det är en påminnelse till oss att vi nu går in i faste perioden.

Askonsdag_webb

Även kyrkan förbereds?

– I kyrkan stänger vi altartavlan, och i stället för att be, så sjunger prästen förbön, Litanian, vilket betyder ivrig bön. Vi förbereder även kyrkan liturgiskt.

Varför ska man fasta?

– Fasteperioden är en påminnelse på individnivå. Vi tänker på det lidande som Jesus gick in i – för vår skull.

– Vi kanske kan leva lite enklare, avstå från viss kost under den här perioden och kanske ge pengarna till välgörande ändamål i stället?

 

Passa på att smaka en semla på fettisdag, fasterperioden följer dagen därpå.

Passa på att smaka en semla på fettisdag, fasterperioden följer dagen därpå.

Älvsby församling serverar Fettisdagslunch i församlingsgården.

Här kan du läsa mer.

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.