Älgar söker sig till bebyggelse

05 FEB 2015
Skrivet av :
Älgar i Lomtjärnsparken, Älvsbyn. Bilden är från den 27 januari förra året. FOTO: STERLING NILSSON

Älgar i Lomtjärnsparken, Älvsbyn. Bilden är från den 27 januari förra året. FOTO: STERLING NILSSON

Älgarna söker sig till bebyggelse, villatomter och plogade vägar. Polisen får många samtal om att skogens konung befinner sig i städer och byar runt om i länet. Snömängderna har gjort att de söker sig till bland annat trädgårdar för att hitta mat.

– Generellt sett kommer vi inte att kunna göra så mycket åt detta. Försöker vi skrämma iväg dem, finns det risk att de skenar ut i trafiken, säger Lars Lundman, faunasamordnare vid polisen i Norrbotten.

Denna bild togs på Norrstrand i centrala Piteå i dag, torsdag den 5 februari.

Denna bild togs på Norrstrand i centrala Piteå i dag, torsdag den 5 februari.

Lars Lundman rekommenderar att sopsäckar, plastband eller annat hängs upp trädgården, för att på så sätt avskräcka älgarna från besök. Han vill också poängtera att du inte bör kasta föremål mot älgarna, dels på grund av risken att de skenar ut i trafiken, men också för att det i värsta fall skulle kunna skrämma älgarna till att bli aggressiva.

Vanligtvis brukar de älgar som befinner sig i städer och byar återvända till skogen under februari månad.

Kontaktinformation:

Lars Lundman, faunasamordnare polisen i Norrbotten

Telefon: 070 – 317 89 98

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.