Minnesdagen uppmärksammas i Älvsbyn

26 JAN 2015
Skrivet av :

I morgon, den 27 januari är det 70 år sedan Auschwitz befriades. Förintelsen, där sex miljoner judar mördades kallas för mänsklighetens största brott. I Älvsbyn uppmärksammas dagen med olika aktiviteter.

Minnesdagen uppmärksammas hos samfund och organisationer som bekämpar främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Programutbud med föreläsningar och olika aktiviteter med förintelsen som tema finns att ta del av överallt. I Sverige och runt om i världen.  Älvsbyn är inget undantag.

Minnesvecka för förintelsens offer

Älvsby församling anordnar minnesvecka med tre olika aktiviteter, alla med fri entré och redan i kväll inleds den med ett Måndagscafé med förintelsen som tema. Middag, föreläsning, sång och minnesbön, står på kvällens program.

-Vi börjar med att servera soppa och sedan kommer Matilda Wiklund från Älvsby folkhögskola att föreläsa om förintelsen, berättar Robert Isaksson, assistent i Älvsby församling.

I morgon hålls minnesgudstjänst och veckan avslutas sedan med en föreläsning av Tobias Rawet, ett av förintelsens sista vittnen.

Tobias Rawet är ett av förintelsens sista offer. På lördag 31/1 kan du ta del av hans skakande livsberättelse.

Tobias Rawet är ett av förintelsens sista offer. På lördag 31/1 kan du ta del av hans skakande livsberättelse. Foto: Jerker Porat.

 

När den tyska armén invaderade hans hemstad i Polen, var Tobias Rawet bara ett litet barn. Genom att hållas gömd i en latrinhink och med hjälp av ett förfalskat födelsebevis lyckades han överleva. På lördag kväll kan den som vill ta del av hans mörka livsberättelse.

Sex miljoner människor utplånades under förintelsen. Bakom varje siffra finns en människa och ett livsöde.

Expressen 2015-01-24

Cirka tre dagar per vecka reser Tobias runt och berättar om de hemskheter han tvingats uppleva, se och bevittna. Varje föreläsning innebär att Tobias kliver in i ett trauma som han under många år valt att förtränga och även om han lärt sig att hantera sina känslor under alla de föreläsningar han hållit, kan tårarna fortfarande komma.

– Det är en äkta och skakande livsberättelse som vi alla bör ta del av, säger Tomas Lång.
Föreläsningen är öppen för alla och efteråt bjuder Älvsby församling in till fika i församlingsgården.

Älvsby församling bjuder in till tre olika aktiviteter för att hedra minnet till förintelsens offer. Foto: Johannes Granström

Älvsby församling bjuder in till tre olika aktiviteter för att hedra minnet till förintelsens offer. Foto: Johannes Granström

 

Föreläsning med Tobias Rawet

Älvsby kyrka
Lördag 31/1
Kl 18.00

 

Cafékväll med tema förintelsen

Församlingsgården
Måndag 26/1 kl 17.00

 

Minnesgudstjänst över förintelsens offer

Tisdag 27/1
Församlingsgården kl 17.30
Stig Strömbergsson visar bildspel om Auschwitz.
Älvsby kyrka kl 19.00
Minnesgudstjänst med ljuständning i Älvsby kyrka.
Präst Anna-Karin Thorngren-Bergman, Simon

 

 

 

Fakta

Förintelsens minnesdag instiftades som officiell minnesdag av den Svenska regeringen år 1999 och har uppmärksammats sedan dess. År 2005 deklarerade FN den 27 januari som en internationell minnesdagdag för förintelsens offer.

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.