Femåriga Bella har en fråga till Älvsbyns politiker

17 JAN 2015
Skrivet av :

Femåriga Bella har en fråga till Älvsbyns politiker;  varför hon som 15-timmarsbarn inte får äta tillsammans med mina kamrater på förskolan, trots att mamma och pappa är villiga att betala för det? ”Jag förstår inte och jag vill ju så gärna det” låter hon förmedla.

Frågan är publicerad via ett filmklipp på Facebook och sprider sig nu på nätet.

Bella är fem år och väntar med spänning på att få börja förskoleklass till hösten. För att förbereda sig inför skolstarten fick föräldrarna rådet av pedagoger att låta henne gå sista terminen på allmän förskola, trots att mamma Zara och pappa Johan Norén tidigare valt att inte ha allmän förskola till sin dotter, vilket innebär tre timmars förskolevistelse per dag om man är bosatt i Älvsbyns tätort.

– Kraven på våra barn idag är så mycket större än vad den var förr så det där går inte att jämför, idag förväntas du kunna läsa, skriva och räkna brukligt redan när du börjar ettan, säger Johan 0ch förklarar att de  följde rådet, men att det orsakade en hel del problem.

– Bella har inte lekt klart när vi kommer för att hämta henne och förstår inte varför hon inte får äta med de andra barnen förklarar Johan och fortsätter:

– Det resulterar i en arg och ledsen flicka när vi kommer hem, en känsla som håller i sig och hon går ofta och grubblar på varför hon inte fått vara med de andra.

Ronja och Bella Norén vill ha möjlighet att äta lunch tillsammans med sina förskolekamrater.

Ronja och Bella Norén vill ha möjlighet att äta lunch tillsammans med sina förskolekamrater.

Rätt till 15-timmars förskolevistelse

Bella är, som så många andra ett så kallat 15-timmarsbarn. Det vill säga, hon har rätt till allmän förskola eftersom hon befinner sig i en ålder mellan 3- 5 år. Men även föräldralediga och arbetssökande har rätt till 15 timmars förskoletid per vecka. Vanligast är att barnen vistas 5 h/dag, tre dagar per vecka, men det finns också alternativt om 3 h/dag, fem dagar i veckan. Brukligt är att föräldrarna själva får välja det alternativ som passar familjen bäst, men så är fallet inte i Älvsbyn. Där tvingas samtliga välja det sistnämnda alternativet och förskoletiden är förlagd enligt standard 8.00-11.00. Tiderna är förlagda mellan förskolans frukost- och lunchsamlingar.

– I vårt fall är det bara stressande för barnen, säger Johan och förklarar att det är en av orsakerna till att de lät Bella och hennes syster vara hemma när familjen fick ytterligare ett tillskott, trots att de hade rätt till sina 15 h/vecka.

– Vi älskar att vara hemma med barnen och har alltid försökt att korta ner deras dagisvistelse så gott det går, även när vi båda arbetat heltid, säger Johan men förklarar att eftersom Bella och hennes syster Ronja trivdes så bra på förskolan kämpade de länge med att få till en förändring innan de lät fatta sitt beslut.

– Vi har lagt ner mycket tid och energi på att prata med rektorer och skickade till slut ett medborgarförslag till Älvsbyns politiker gällande frågan, förklarar Johan och tillägger:

– Vi fick inget gehör, det känns som om de skiter i våra barns välmående, säger han uppgivet.

Lång kamp

Det var redan för ett år sedan som Johan tog upp kampen om valfrihet för 15-timmarsbarnen. I ett inlägg på facebookgruppen ”Älvsbydebatten” beskrev han problematiken, och flera hundra kommentarer följde. Trots påtryckningar från fler missnöjda föräldrar, mittuppslag i Piteå Tidningen och medborgarförslag har Älvsbyn kommun valt att behålla sina regler för tätortens förskolor, något som upprör Johan.

– De går ju emot sig själva om man tittar på de riktlinjer de satt upp för förskolan, menar Johan och syftar på att man i stadgarna skriver att barnen ska sättas först.

En annan sak som upprör flertalet föräldrar är att variationer förekommer inom kommunens förskoleområden. På Facebook vittnar flera inlägg om att man i småbyarna runt omkring kan välja att ha sina barn lägre stunder men färre dagar.

– Jag är glad att Vistträsk inte gör som förskolorna på byn. Vi har 5h à 3 dagar (tisdag, onsdag och torsdag) från 7.30-12.30 och barnen får lunch (som vi betalar för, typ 260kr). Sjukt att det inte kan funka på byn … skriver Angelica Karstensen från Vistträsk och hon är inte ensam om att föredra längre dagisvistelse per dag.

Fler föräldrar beskriver fördelen med fem timmar per dag, främst för stressen men också den sociala träning som medför när barnen får äta lunch i grupp.

– Jag missunnar ingen, men tycker det är konstigt, säger Johan, som nu hoppas på förändring. Johan är också mycket noga med att poängtera att han inte riktar någon kritik till personal vid förskolorna, utan det är kritik mot det regelverk Älvsbyn har som är problemet.

Helena Öhlund

”Ibland måste man fatta tuffa beslut, fast man inte vill …” säger Helena Öhlund när hon tänker på situationen.

 

Älvsbyns kommunalråd Helena Öhlund har fått ta del av situationen och säger att de 15-timmar förskoletid man har rätt till regleras i kommunens tillämpningsföreskrifter och att varje förskolechef har sista ordet.

Det är viktigt att man anpassar timmarna efter barnets/familjens behov och för det krävs att man har god dialog mellan personal, föräldrar och förskolechef, säger Helena Öhlund men betonar samtidigt att de 15 timmarna måsta passa in i förskoleverksamheten och att familjer med arbetande eller studerande föräldrar har förtur när det gäller att anpassa vistelsetiden.

– Ibland måste man fatta tuffa beslut, även om man inte vill … säger hon eftertänksamt.

 

Här kan ni läsa protokolluttdrag om medborgarförslaget. Protokolluttdrag

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.