Chalmersspexet Bob gav Heraklez

25 JAN 2015
Skrivet av :

BILDEXTRA: För andra gången på två år gästades Älvsbyn av Chalmersspexet Bob med Heraklez, genom Nybyns IK:s försorg, . Inför hundratalet besökare hälsade Berit Hardselius publik och Chalmersspexet Bob välkomna.

 

Dessa bjöd sedan på musik och Grekisk historia i ett rasande välspelat verk med namnet Heraklez. Regi Erik Hardselius bördig från Nybyn.

Berättelsen: Vi befinner oss i antikens Grekland, närmare bestämt i Knossos, som kung Eurystheus är i full färd med att göra till en evenemangsstad i världsklass, och kronan på verket skall bli ett zoo med mytologiska djur. Hans sluga mamma håller honom under sträng uppsikt, och önskar att han lade ribban högre än så. Eftersom kungen inte är särskilt praktiskt lagd låter han sin slav Herakles göra grovjobbet att fånga in monster från alla världens hörn. Eller ja, åtminstone från hela Medelhavsregionen, men det var ju samma sak på den tiden. Herakles har fullföljt elva uppdrag och är i detta nu ute på sitt tolfte, det farligaste av dem alla – att från Dödsriket hämta hem den trehövdade vakthunden Kerberos. Föga anar han vilket äventyr som egentligen väntar…

Några profiler i spexet:
Herakles är en föräldralös yngling i kung Eurystheus tjänst. Får på något sätt det mesta gjort, trots att han inte alltid har en plan. Förstår inte riktigt uppståndelsen kring sin egen person – han gör ju bara sitt jobb.

Cicero är en Energisk romersk student som kommit till Grekland för att skriva ett hjälteepos om Herakles. Vad som är sant och inte är dock inte så noga, det finns ju inget han är bättre på än att bättra på!

Eurystheus är Kung i Knossos. Värnar om sitt folk och håller som bästpå att bygga upp sin evenemangsstad. Som den byråkrat hanär tillbringar han helst en fredagskväll på möte medarkitekter ochstadsplanerare. Hårt hunsad av sin inteså ömma moder Hera.

Hera en Empatilös gudinna med högtflygande planer för sig själv och sin son Eurystheus. Därför har hon flyttat till jorden för att få pli på människorna. Människor, usch! Anser att målen helgar medlen, även om målen sällan är av intresse för någon annan än henne själv.

Hades är Dödsrikets gud som sköter sitt jobb klanderfritt. Om du har lite för roligt en dag är det honom du ska bjuda hem. Fåglarna slutar kvittra när de hör hans röst och hans blick är så mörk att till och med monstren under sängen vill tända lampan. Är väldigt fäst vid sina husdjur – åtminstone de han gillar.

Athena är Krigets och vishetens gudinna samt hjältarnas beskyddare.Dyker ofta upp mycket lägligt på de mest oväntade platser.Gärna förklädd på något, enligt henne själv, finurligt sätt. Har hon kanske ett finger med i spelet vad gäller Herakles stordåd?

Oraklet i Delfi är en Sierska med matchmaking som spetskompetens. Länken mellangudar och människor, mellan nutid och dåtid, framtid och sinegen tid. Eller hur det nu var. Det är så svårt att veta närman befinner sig.

Hebe är en Allt-i-allogudinna som tröttnat på att städa, diska och passa upp på de andra på Olympen. Drar inte jämnt med så många gudar och är osynlig för människor, vilket medför vissa sociala svårigheter. På jakt efter äventyr… och kanske ett nytt jobb.

Spexet avslutade en Norrlandsturné och Chalmersspexet Bob era. Detta med ett spex i hög klass som fångade tiden rätt.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.