Älvsbybor tog del av starka minnesupplevelser

De har gått under skylten ”Arbeit macht frei” sett krematoriet och gaskammaren i Auschwitz, gått längst med de skraltiga barackerna som härbärgat tusentals fångar i Birkenau. Sett otaliga detaljer som etsats sig fast i deras minne för gott. Hårtofsar, nötta skor, skotthål i väggar och ruiner … Under förintelsens minnesdag lät de älvsbyborna ta del av deras upplevelse.

 

Matilda Wiklund och Stig Strömbergsson, två för Älvsbyn välkända namn, inledde veckan med att berätta om förintelsens koncentrationsläger. De har båda två, vid olika tillfällen gjort var sitt besök vid både Auschwitz och Birkenau.

Matilda Wiklund visar upp förintelsens ljuslykta.

Matilda Wiklund visar upp förintelsens ljuslykta.

– Jag har censurerat de värsta bilderna, det lägger vi inte fokus på idag, förkunnade Matilda när hon höll sin föreläsning inne i Älvsby församlingsgård.

 Ingången till gaskamrarna i Auschwitz. FOTO: Matilda Wiklund

Ingången till gaskamrarna i Auschwitz.

Ett fyrtiotal deltagare hade samlats till kyrkans måndagscafé med förintelsen som tema och när föreläsningen var klar satt några med blanka ögon och samtliga var mycket medtagna.

Ett av de krematorier i Birkenau som Nazisterna sprängde i januari 1945 när sovjetiska arme var nära.

Ett av de krematorier i Birkenau som Nazisterna sprängde i januari 1945 när sovjetiska armén var nära. FOTO: Matilda Wiklund

Anette Jernelöf stod för sång och musik

Anette Jernelöf stod för sång och musik

Anette Jernelöf vävde samman det som berättats med väl utvalda sånger bland annat ”Älska mig för den jag är” ”Himlen är oskyldigt blå” och tillsammans tog deltagarna ton vid den välkända ”I natt jag drömde …”

Avslutningsvis höll komminister Stig Strömbergsson en minnesbön för alla de som fallit offer under förintelsens tid: judar, romer, handikappade, homosexuella …. uppskattningsvis en siffra mellan 11-17 miljoner människor.

20150127_forintelse_022

Kvällen därpå anordnades även en minnesgudstjänst i Älvsby kyrka. Med ljuständning och bön kunde besökarna hedra minnet av de omkomna. Komminister Anna-Karin Thorngren Bergman samt Simon Jonsson, skolpräst vid Älvsby folkhögskola höll i gudstjänsten.

Ljuständning inne i kyrkan.

Ljuständning inne i kyrkan.

Även denna kväll hölls det bildspel och sång inne i församlingsgården. Medverkade med sång och musik gjorde Anna Lundberg och folkhögskolans duktiga musiker.

Text: Sara Bohlin

Foto: Sara Bohlin/Sterling Nilsson

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.