Tips om smartare vedeldning

09 DEC 2014
Taggar : , ,
Skrivet av :

Nu när kallare klimat har anlänt och vintern har lagt sig är det bra att veta vad som gäller kring vedeldningen. Eldar man på fel sätt eller med fel utrustning kan detta medföra konsekvenser. Vid dålig förbränning av ved och pellets bildas många oförbrända föroreningar, exempelvis kolväte och sot, som bevisats ha negativ effekt på både klimatet och människors hälsa.

– Det är klarlagt att utsläpp från vedeldning kan påverka hälsan negativt. Det handlar om bland annat besvärande lukt, irritation vid luftvägarna och ökad cancerrisk. Besvären påminner om de besvär man får vid passiv rökning, berättar Helena Vikman, miljöinspektör på Älvsbyns kommun.

Vid frågor gällande vedelning var god kontakta miljö- och byggkontoret.

Vid installation av exempelvis pellets- och vedpanna görs en anmälan hos Annika Lindström, byggnadsinspektör på Älvsbyns kommun.

Så eldar du på rätt sätt:

  • elda alltid med torr ved
  • elda inte avfall
  • se till att lufttillförseln är tillräcklig och undvik att pyrelda
  • låta en ackumulatortank lagra värmen
  • kontrollera hur röken ser ut, svart eller mörkgrå rök tyder på ofullständig förbränning och gul rök betyder att det är för mycket tjära. Röken ska vara vattenånga, eller om det är en kall dag så ska den vara vit

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.