Inga skattehöjningar i Norrbotten

14 DEC 2014
Skrivet av :

skatt

Var fjärde svensk kommun tänker höja skatten nästa år. Ingen av dessa finns i Norrbottens län. Det visar en granskning av medlemsorganisationen Skattebetalarna.
Totalt höjs kommunalskatten i 82 kommuner medan den sänks i endast två; Eskilstuna och Nordanstig. I Norrbotten förblir dock skattesatsen oförändrad i samtliga kommuner.
– Att vissa kommuner höjer skatten år efter år visar med all önskvärd tydlighet på behovet av att se över vart pengarna går. Sveriges kommuner och landsting bör fokusera på sin kärnuppgift, att tillhandahålla välfärdstjänster till invånarna, och ingenting annat. Ett effektivt användande av skattemedel skulle kunna ge många kommuninvånare lite mer pengar kvar i plånboken, säger Joacim Olsson, vd på Skattebetalarna i en kommentar.
Mest höjs skatten i Sotenäs och Trollhättan. I ett par län höjer landstinget skatten eller skatteväxlar med kommunerna, vilket undersökningen har tagit hänsyn till.
Resultatet baseras på en enkätstudie som besvarats av 206 kommuner och 12 län. Detta har kompletterats med uppgifter från resterande kommuner och landsting baserat på deras protokoll från kommun- och landstingsfullmäktige gällande skattesatsen 2015.
Källa: Organisationen Skattebetalarna

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.