God tillväxt på nya företag i Norrbotten

23 DEC 2014
Skrivet av :

nya företag

Över tusen företag startas i Norrbotten varje år. Men många avvecklas också. Tillväxten i länet är dock god – nära 30 procent. Mindre smickrande är att Norrbotten toppar listan över störst andel konkurser under de senaste 20 åren.

Från 1994 har i genomsnitt 58 436 nya företag startats i Sverige varje år. Motsvarande siffra för Norrbotten är 1 138. Det visar en färsk kartläggning från ekonomiföretaget Visma samt affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

De regionala skillnaderna är mycket stora.

– Den verkliga tillväxten av nya företag är långt ifrån så stor som statistiken över nyföretagandet kan antyda. När fem nya företag startas försvinner samtidigt fyra. Vissa regioner skulle behöva betydligt större nettotillväxt av nya företag än de har, säger Rolf Dahlberg, VD för Visma Spcs.

Från 1994 till 2013 registrerades nästan 1 170 000 nya företag i landet. Under samma period avregistrerades 925 000 företag. Det gav en verklig tillväxt av nya företag med 245 000, vilket motsvarar en ökning med 21 procent.

Uppsala län har det starkaste nyföretagandet med en nettotillväxt på nästan 34 procent. Norrbotten placerar sig på femte plats med en tillväxt på 29,1 procent. De senaste 20 åren har 22 750 nya företag startats i länet. 16 131 har försvunnit.

Den svagaste utvecklingen står Västernorrlands län för med en nettotillväxt på bara 1 procent.

Enligt Eurostat har nystartade företag i Sverige den högst överlevnadsgraden av alla EU-länder. Konkurser är heller inte huvudorsaken till att företag försvinner.

– Över den senaste 20-årsperioden svarar konkurserna i genomsnitt bara för 17 procent av de företag som inte längre driver verksamhet. Att företag slutar med sin verksamhet beror oftare på dålig lönsamhet, att företagen säljs eller att ägarna helt enkelt lägger ner av exempelvis åldersskäl eller att de får en anställning, säger Roland Sigbladh, marknadschef hos UC.

Den högsta andelen konkurser de senaste 20 åren har Norrbottens län, där 22,7 procent av de avregistrerade företagen lagts ner på grund av konkurs. Gotland har den lägsta konkursandelen med 12 procent.

60 000 nya företag i år

Perioden 2008-2010 hade Sverige ett negativt tillskott av nya företag. De tre åren avregistrerades 40 procent fler företag än det startades nya. Sedan 2011 har utvecklingen vänt och nettotillskottet ligger nu i stället på ett plus med mer än 40 procent.

2014 beräknas drygt 60 000 nya företag registreras hos Bolagsverket.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.