Fullspäckat julprogram i Älvsby kyrka

Foto: Johannes Granström

Foto: Johannes Granström

Julens ledighet står för dörren, men när andra lutar sig tillbaka för att se finalen på årets julkalender, dricka glögg och äta pepparkakor råder en hektisk tid för kyrkans anställda.

Präster, musiker och kyrkovaktmästare är mer aktiva än någonsin. Gudstjänsker ska förberedas, kören ska öva och däremellan ska det klämmas in både julspel, konserter och redan befintlig verksamhet. Men aldrig att man hör någon som klagar över det.

– Julens budskap är lätt för åhörarna att ta till sig och därför blir det också så roligt att arbeta med, förklarar Tomas Lång, kyrkoherde i Älvsby församling.

Kyrkoherde Tomas Lång

Kyrkoherde Tomas Lång

Tomas själv är mitt inne i förberedelserna inför Högmässan den fjärde advent, därefter stundar några dagars ledighet med släkt och vänner innan han ska tjänstgöra på nytt. Då på juldagens otta, som medför att han måste ställa väckarklockan, om ni ursäktar uttrycket ”okristligt” tidigt. Men återigen, ingen klagan för det. Nä, tvärt om.

– Julottan är speciell, det är ett privilegium att få hålla i den, säger Tomas och beskriver känslan som infinner sig när man anländer till kyrkan medan mörkret fortfarande infinner sig;

– Värmen slår emot dig när kyrkporten öppnas, blandar sig med vinterns kyla och nä man sedan i en fullsatt kyrka får sjunga den välkända julpsalmen, ”När juldagsmorgon glimmar” medan levande ljus lyser upp på altaret känns det speciellt. Det är stort, avslutar han.

Och själv kan jag förstå att ottan är en av julens mest välbesökta gudstjänster.

 

Här kan ni se Älvsby församlings aktiviteter under jul och nyår.

 

 

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.