Älvsbybo bakom film om superhjälten “Kapten Sverige” som jagar skurkaktigt luciatåg

14 DEC 2014
Skrivet av :
paulina_holmgren_Kapten_Sverige

Kapten Sverige. FOTO: Åsa Staffansson

TEXT OCH FILM: Efter tio år har filmen om superhjälten Kapten Sverige äntligen haft premiär. Filmen är producerad av Salmonfox där före detta älvsbybon Susanne Karlsson är en av de drivande krafterna.

Susanne Karlsson.

Susanne Karlsson. FOTO: FACEBOOK

Projektet ”Kapten Sverige” spelades in redan för tio år sedan, det vill säga innan superhjältar börjat dominera bioutbudet. Av olika omständigheter strandade sedan projektet men 2010 återupptog regissören Ted Kjellsson arbetet med filmen.

åsa_staffansson_DSC0079

FOTO: ÅSA STAFFANSSON

Före sin tid

”Kapten Sverige” klipptes då ned till lite drygt 30 minuter, vilket gjorde att han kunde färdigställa filmen till största delen med egna pengar.
– Det är klart att det är lite trist att filmen inte fick komma ut för tio år sedan då vi fortfarande var lite före vår tid men samtidigt känns det otroligt tillfredsställande att göra filmen klar nu och konstatera att vi faktiskt var något på spåren”, säger regissören Ted som också är en av drivkrafterna i produktionsbolaget Salmonfox som startades 2011.

FOTO: PAULINA HOLMGREN

FOTO: PAULINA HOLMGREN

Komik och action

”Kapten Sverige” handlar om arbetslöse David som bär på en hemlighet då han, utan flickvännen Annas vetskap, är superhjälten Kapten Sverige. Han är dock ingen lyckad superhjälte och Säpo, som han i hemlighet jobbar åt, har egentligen inga uppdrag åt honom då det inte finns några svenska superskurkar.
När de så småningom dyker upp form av ett luciatåg tycker även KaptenSverige själv att detta låter absurt.
– Det för in både lite komik och lite skön action i filmen,berättar Ted.

Många kända skådespelare medverkar

Alexander Karim som spelar David/Kapten Sverige var vid tiden för inspelningen en uppmärksammad skådespelare, men inte lika allmänt känd som idag då han, bland annat, är aktuell som Vanheden i nya Jönssonligan och i kommande ”The Dying of the Light” där han spelar huvudrollen mot Nicholas Cage. Även i luciatåget återfinns skådespelare som idag har framgångsrika karriärer i form av Josephine Bornebusch och Claudia Galli Concha.
– Rollerna de gör som Lucian och Tärnan är egentligenganska små, men det kändes samtidigt viktigt att vi fick skådespelare som kunde leverera oneliners med trovärdighet, säger Ted.

Strålskadade vid kärnkraftsolycka

Anledningen till luciatågets skurkaktighet är att de i sin barndom bestrålats vid en olycka på Barsebäcks kärnkraftsverk.
– Ingången till dessa skurkar är så klart lite naiv, men det är också meningen. Kapten Sverige är i övrigt i många avseenden ett kitchen sink-drama och att föra in klassiska serietidningsskurkar i den världen skapade en intressant krock, säger Ted Kjellsson och fortsätter:
– Jag ville skapa ett coolt gäng superskurkar och började söka bland typiskt svenska företeelser och landade då på ett luciatåg eftersom det är ett gäng där alla har sin egen roll. Lucian som den självklare ledaren med eldkrafter, Tärnan som den snabba, smidiga sidekicken med sylvasst glitter, den mystiske Stjärngossen som kan kanalisera kosmisk kraft genom sin stjärnstav och Tomten som är gängets tungviktare.

Oväntad nytta

När smakprov från filmen lades ut på youtube reagerade många på det faktum att Kapten Sverige är mörkhyad.
– Det har varit extremt trist att läsa alla kommentarer om detta men det är ju dessvärre inget som kommer som en överraskning, säger Ted.
– När vi spelade in Kapten Sverige 2004 var det i en tid mellan lasermannen och Sverigedemokraterna och det faktum att Kapten Sverige var mörkhyad var så klart menat som ett hinder, men samtidigt ingen stor del av handlingen. Idag verkar det dessvärre vara huvudkonflikten och kanske just därför gör filmen större nytta idag.


Fakta Salmonfox:
Salmonfox grundades 2011 och drivs av producenterna Mathias Fjellström och Susanne Karlsson, samt regissören Ted Kjellsson. Salmonfox ambition är att vara ett heltäckande produktionsbolag som verkar inom alla former av rörlig bild nationellt och internationellt. Verksamheten är indelad i fyra verksamhetsområden: reklamfilmsproduktion, produktionsservice, video/TV-produktion och spelfilmsproduktion.
Fakta Susanne Karlsson
Nuvarande luleåbon Susanne Karlsson har sina rötter i Älvsbyn och Vistträsk men växte upp i Hemmingsmark innan hon i vuxen ålder flyttade ”hem” till ”bojn” liksom hennes föräldrar Evald och Anita Karlsson som numera bor utanför Vistträsk. Susanne började i filmbranschen 1999 och har sedan dess arbetat med att hitta platser för filmproduktioner samt varit produktionsledare och producent. Hon har varit involverad i flera långfilmer, bl a Flimmer, Isdraken, Hypnotisören, Jägarna 2, Så som i himmelen, men också arbetat med utländska produktioner och reklamfilmer. Hon har även producerat Anna Azcarates kortfilmer. För två år sedan gick hon ihop med tre kolleger och startade produktionsbolaget Salmonfox, som lockar större reklam- och spelfilmsprojekt till Norrbotten och Västerbotten.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.